SVIJETLA BUDUĆNOST BH. MALINE

Kongres, koji je organiziralo Udruženje proizvođača, prerađivača, otkupljivača i izvoznika jagodičastog voća Privredne komore FBiH, u saradnji sa USAID/Sweden FARMA II projektom, okupio je učesnike iz javnog i privatnog sektora uključene u lanac proizvodnje, prerade i plasmana jagodičastog voća u BiH.

448

Malina je vodeća kultura kada je riječ o izvozu u sektoru voća i povrća iz BiH.  U prošloj godini, uprkos svim problemima, ostvaren je izvoz od 71 milion KM istaknuto je danas u Sarajevu na Prvom kongresu jagodičastog voća u FBiH pod nazivom Budućnost maline.

Kongres, koji je organiziralo Udruženje proizvođača, prerađivača, otkupljivača i izvoznika  jagodičastog voća Privredne komore FBiH, u saradnji sa USAID/Sweden FARMA II projektom, okupio je učesnike iz javnog i privatnog sektora uključene u lanac proizvodnje, prerade i plasmana jagodičastog voća u BiH.

Na Kongresu su naglašeni pozitivni efekti i dosadašnji rezultati koji su ostvareni u sektoru jagodičastog voća, posebno kada je riječ o malini, ali i o drugim kulturama, kao i o izazovima sa kojima se suočavaju u tom sektoru.

“Nije moguće uticati na sva globalna kretanja, ali možemo dati svoj doprinos da unaprijedimo ovaj sektor i budemo jednako ili još bolje pozicionirani u narednom periodu. Sama cijena nije jedini element koji utiče na proizvodnju i plasman, postoje i drugi aspekti o kojima će biti riječi na Kongresu”, kazao je  VeliborTrifković,  stručnjak u sektoru voća i povrća projekta USAID/Sweden FARMA II

Predsjednica UO Saveza proizvođača jagodičastog voća u BiH Jasminka Hadžiabdić izjavila je da od  Kongresa očekuju da se napravi preokret u odnosu između proizvođača i prerađivača.

“Špekulacije vezane za cijenu i prosjek prinosa nisu nešto u čemu mi možemo praviti ustupke. Vrlo jasno ćemo iznijeti informacije o prosječnom prinosu, kao i o prihodu koji proizvođači ostvaruju kao naknadu za svoj rad. Mora biti jasno da proizvođači malina ne ostvaruju dobit. Ono što im ostane, nakon troškova koje izmire u proizvodnji, ustvari je naknada za njihov rad. Svaki rad ima svoju cijenu, pa tako i naš rad i to će biti jasno rečeno,” izjavila je Hadžiabdić.

Ono što našim prerađivačima nedostaje, prema njenim riječima, jeste kvalitetna podrška države u smislu kapitalnih investicija, te marketinški pristup u koji se  trebaju  uključiti svi nivoi vlasti i institucije.

Savjetnik federalnog ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Husnija Kudić je kazao da su ranije zbog svih okolnosti koje su definirale problem jagodičastog voća okupili sve relevantne faktore da bi se problemi pokušali riješiti. Podsjetio je da je ljetos formirana radna grupa sačinjena od članova akademske zajednice, proizvođača, otkupljivača i ljudi iz ministarstva kako bi sagledali kompletno stanje i sistemski pristupili rješavanju problema.

Predsjednik Udruženja otkupljivača i izvoznika jagodičastog voća FBiH Enver Avdić je kazao da malina ima svijetlu budućnost, ali da se za nju treba izboriti.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here