Business Magazine - pet aktuelnih poslovnih vijesti koje su obilježile prošlu sedmicu

Pozitivnih vijesti iz poslovnog okruženja bilo je i prethodne sedmice. Business Magazine za Vas izdvaja pet najaktuelnijih koje su obilježili proteklu sedmicu u našoj zemlji.

  1. Četiri miliona za poduzetničke zone

Mala i srednja preduzeća predstavljaju jednu od okosnica ekonomskog razvoja EU, a za zemlje u tranziciji poput BiH ona su osnovni faktor razvoja konkurentske ekonomije. U ovogodišnjem budžetu je planirano 4.000.000 KM za projekt “Izgradnja poduzetničkih zona” u Federaciji BiH. Među najrazvijenije poslovne zone možemo nabrojati one u Tešnju, Gračanici, Gradačcu, Vitezu, Orašju, Čitluku, Zenici, Tuzli, Goraždu, Vogošći, Hadžićima, Livnu, Ljubuškom.

  1. Kreditni rejting BiH stabilan

Međunarodna agencija za ocjenu državnog kreditnog rejtinga Moody’s Investors Service potvrdila je kreditni rejting BiH koji glasi „B3 sa stabilnim izgledima“. Ocjena „stabilnih izgleda“ zasnovana je na očekivanju da će BiH nastaviti ispunjavati uvjete, prvenstveno Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) za povoljno vanjsko finansiranje koje će omogućiti potrebnu finansijsku i tehničku pomoć za postepeno provođenje reformske agende.

  1. Hoše komerc ostvario prihode veće od 65 miliona KM

Hoše komerc d.o.o. Sarajevo, jedan od najstarijih trgovačkih lanaca u Bosni i Hercegovini, uspješno je poslovao u protekloj 2017. godini sa realiziranim neto prihodom većim od 65 miliona KM. Zabilježeno je stabilnije poslovanjem sva tri poslovna segmenta kompanije, maloprodaje, proizvodnje i veleprodaje. Da se radi o izuzetno uspješnom projektu govori podatak da su kod pojedinih domaćih proizvoda koji su bili pozicionirani u “BH. korpi” zabilježena povećanja indeksa prodaje i do 100%.

4. BiH napravila prvi korak za izvoz crvenog mesa u EU

Mirko Šarović ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH. naglasio je da je nakon dobijanja dozvole za izvoz u EU proizvoda ribarstva, mlijeka, meda, mesa peradi i proizvoda od mesa peradi, voća i povrća, odnosno krompira kao najosjetljivije vrste, stvoren važan preduslov za skoro dobijanje dozvole i za posljednju vrstu mesa i proizvoda životinjskog porijekla.

  1. Promocija BiH i Sarajeva na Sajmu turizma u Beogradu

Međunarodni sajam turizma u Beogradu koji se održavao u periodu od 22. do 25. februara ove godine, kao i svake godine privukao je na desetine hiljada posjetilaca. Među brojnim izlagačima, u organizaciji Turističke zajednice Kantona Sarajevo, na štandu od 116 kvadratnih metara, turističku ponudu Sarajeva predstavili su izlagači iz Kantona Sarajevo. Brojni posjetitelji su bez skrivanja pokazivali oduševljenje što se i turizam BiH konačno uspio predstaviti na jednom ovakvom sajmu.

 

 

 

 

 

IZVORBusiness Magazin
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here