Konferencija za medije povodom 30 godina postojanja Instituta za genetičko inženjerstvo i biotehnologiju (INGEB) Univerziteta u Sarajevu održana je u četvrtak 22. februara 2018. godine u prostorijama Rektorata Univerziteta u Sarajevu.

Rektor prof. dr. Rifat Škrijelj je naglasio da je Univerzitet u Sarajevu ponosan što u svom sastavu, u punopravnom članstvu, ima Institut za genetičko inženjerstvo i biotehnologiju, instituciju koja ovih dana obilježava 30 godina svoga postojanja, te istaknuo da je ovaj institut svrstan među najprestižnije institucije na Balkanu i šire.

Govoreći o historiji, misiji i planovima Instituta za genetičko inženjerstvo i biotehnologiju, direktor prof. dr. Naris Pojskić je naveo da se u proteklih 30 godina Institut pozicionirao kao jedan od ključnih naučnih subjekata u Bosni i Hercegovini u svojoj oblasti.

Podsjetivši na edukativnu ulogu Instituta, prof. dr. Kasim Bajrović, predsjednik Organizacionog odbora obilježavanja jubileja, naglasio je da Institut učestvuje u realizaciji nastave na prvom, drugom i trećem ciklusu, a realizira se i doktorski studij zajedno sa Odsjekom za biologiju Prirodno-matematičkog fakulteta, gdje se u okviru Instituta realiziraju na desetine doktorskih disertacija kako za studente Univerziteta u Sarajevu tako i za studente univerziteta u Banjoj Luci, Mostaru i Bihaću.

Drugog dana konferencije, 27. februara, bit će upriličena promocija INGEB-ovih izdanja publiciranih u posljednjih pet godina, dok će trećeg dana, 28. februara, bit upriličena svečana jubilarna akademija za naše saradnike na kojoj će biti prezentiran promotivni film o Institutu i dodijeljene nagrade pojedincima i institucijama koje su dale izuzetan i trajan doprinos razvoju i afirmaciji INGEB-a.

 

 

 

IZVORBusiness Magazin
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here