Premijerka Velike Britanije Theresa May otputovala je u posjetu Kini i sa sobom povela poslovnu zajednicu svoje zemlje. Namjera posjete je jačanje veza Ostrva s drugom najvećom ekonomijom svijeta prije nego što Velika Britanija napusti Evropsku uniju. „Prilike u trgovini s Kinom su ogromne i mi želimo pomoći britanskim kompanijama da ih iskoriste. Moja posjeta će intenzivirati Zlatnu eru u odnosima između Velike Britanije i Kine“, navela je May u pismenom saopćenju prije odlaska na put.

A posla za May nije malo. Velika Britanija, šesta najveća ekonomija svijeta, u Kinu šalje tek tri posto svog izvoza u robi i uslugama, dok uvoz iz Kine čini sedam posto. Ukupna godišnja vrijednost trgovine između dvije zemlje iznosi oko 84 milijarde dolara, što je puno manje od 211 milijardi koliko je teška trgovina između Kine i Njemačke. Poređenja radi, izvoz Evropske unije u Kinu čini 43 posto.

Pritisak na domaću industriju

May, koja je u Kinu otputovala praćena delegacijom od 50 predstavnika britanskih kompanija, nalazi se na čelu vlade koja se nada postizanju novih trgovinskih sporazuma koji će Velikoj Britaniji pomoći da lakše prevaziđe izlazak iz Evropske unije. Analitičari tvrde da trgovina s Kinom zaista nudi pregršt mogućnosti za širenje, ali da bi puni, formalizirani trgovinski sporazum mogao zaživjeti tek pet do deset godina nakon Brexita.

Stručnjaci su prije odlaska Therese May u Kinu podsjetili da uvoz kineskih proizvoda na tlo Velike Britanije čini pritisak na domaće industrije u Velikoj Britaniji te da na to treba paziti pri povećanju obima trgovine. Da bi izjednačila strane u vezi s Kinom, prema mišljenju stručnjaka, May bi se morala usredsrediti na poboljšanje pristupa tržištu za golemu britansku industriju finansijskih servisa. Jezičke barijere i razlike u regulativi razlog su zašto je ovo područje u ogromnoj mjeri nerazvijeno.

Međutim, interes Kine za Veliku Britaniju smanjen je otkako su Britanci na referendumu u junu 2016. odlučili da ne žele biti dio Evropske unije.

Slatkorječive tvrdnje  

May se nakon posjete Kini u svoju zemlju vratila s ugovorima vrijednim više od 9,3 milijarde funti, odnosno oko 13 milijardi dolara, a kineski predsjednik Xi Jinping se obavezao da će dodatno unaprijediti Zlatnu eru u odnosima dvije zemlje. Govoreći na poslovnom samitu u kineskoj trgovinskoj prijestonici Šangaju, May je izjavila da je Britanija spremna pomoći Xiovoj viziji globalizacije i implementaciji plana o otvorenijoj kineskoj ekonomiji.

„U međuvremenu, Velika Britanija se sprema napustiti Evropsku uniju i koristimo priliku da postanemo više nego ikad globalna Britanija te produbimo naše trgovinske veze s nacijama širom svijeta, uključujući i Kinu. Kineske investicije pomažu Britaniji da razvije infrastrukturu i otvori nova radna mjesta, budući da oko 50.000 britanskih kompanija uvozi robu iz Kine, a više od 10.000 prodaje svoju robu Kini.

Dogovorili smo poteze koji će dovesti više britanske međunarodno priznate hrane i pića u Kinu te otvoriti tržište za britanske finansijske servise svjetskog glasa“, izjavila je May nakon posjete, a Kina je pristala ukinuti zabranu uvoza britanske govedine u narednih šest mjeseci.

Prema navodima britanske vlade, sporazumi u vrijednosti 9,3 milijarde funti značit će otvaranje više od 2.500 radnih mjesta širom Velike Britanije. Samo britanske firme koje pružaju finansijske usluge osigurale su sporazume vrijedne više od milijarde funti i pristup tržištu koji će rezultirati sa 890 radnih mjesta, istaknuto je iz vlade, bez navođenja dodatnih detalja. Kina vidi Britaniju kao važnu saveznicu u kreiranju otvorenijeg globalnog tržišta, uprkos raširenoj zabrinutosti u inostranoj poslovnoj zajednici u vezi s preprekama vezanim za poslovanje u Kini, a cijeni i britanski entuzijazam vezan za Azijsku infrastrukturnu investicijsku banku i inicijativu Pojas i put.

Veza između Velike Britanije i Kine možda je posebna, kako to slatkorječivo tvrde politički zvaničnici s obje strane, ali samo za Ostrvo, jer, kako ocjenjuje isti list, zašto bi tržište koje broji 1,4 milijarde ljudi posvetilo posebnu pažnju tržištu od 65 miliona ljudi?

Kineski premijer Li Keqiang ustvrdio je u susretu s May da se odnosi Kine i Velike Britanije neće promijeniti usljed Brexita, ali je priznao da će trebati prilagođavanje. „Iako se moramo prilagoditi promjenama, radit ćemo na budućim trgovinskim i investicijskim sporazumima te dalje razvijati odnose između Kine i Britanije“, izjavio je Keqiang, prema navodu Reutersa. Trenutno, značajnije kineske investicije u Velikoj Britaniji uključuju Hinkley C nuklearnu elektranu, dok britanske firme poput Rolls Roycea imaju velike ugovore s kineskim firmama o opskrbi aviomotorima.

Ipak, formalni razgovori o budućem sporazumu o slobodnoj trgovini između dvije zemlje ne mogu početi sve dok Velika Britanija i zvanično ne napusti Evropsku uniju, a ne treba zaboraviti ni da pregovori o slobodnoj trgovini obično traju godinama prije zaključenja.

 

 

IZVORBusiness Magazin
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here