Druga debata o lokalnom ekonomskom i održivom razvoju, koju je organizovao Ured specijalnog predstavnika Evropske unije u Bosni i Hercegovini (EUSR) u Zvorniku, izazvala je veliko interesovanje ali i aktivnu diskusiju okupljenih građana, poduzetnika, predstavnika javne uprave i privrednih društava kao i organizacija mladih, srednjoškolaca i studenata.

Domaćini debate bili su šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH, ambasador Lars-Gunnar Wigemark i ambasador Republike Hrvatske u BiH Ivan Del Vechio, a u diskusiji su aktivno učestvovali domaći i regionalni eksperti.

Lars-Gunnar Wigemark, šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH

„Osnovni cilj naših aktivnosti je da ukažemo na važnost lokalnih zajednica u procesu evropskih integracija, a na ovaj način imamo priliku da se sretnemo sa ljudima iz različitih sfera i sagledamo njihova iskustva i potrebe, ali i da istaknemo značaj pokretanja lokalnih inicijativa“, izjavio je Wigemark ukazujući na geografski značaj Zvornika i cijele regije Birač.

Ivan Del Vechio, ambasador Republike Hrvatske u BiH

Ambasador Republike Hrvatske u BiH Ivan Del Vechio, istakao je značaj projekta kojeg provodi Ured specijalnog predstavnika Evropske unije u Bosni i Hercegovini. „Smatramo da je ključno pitanje prije svega motivisati građane BiH, a posebno mlade ljude, da aktivnije uzmu učešće u procesu evropskih integracija“, istakao je Del Vechio.

Glavne teme o kojima se diskutovalo tokom debate, odnosile su se na rješavanje brojnih administrativnih problema koji opterećuju privredu, ali i mogućnostima za pristupanje fondovima Evropske unije namjenjenih razvoju turizma i podršci poduzetništva mladih u Zvorniku.

Mirjana Stanković

Govoreći o ulozi lokalnih zajednica u procesu evropskih integracija, regionalni ekspert Mirjana Stanković, navela je primjere dobrih praksi iz Republike Srbije i naglasila važnost aktivnog učešća građana u svim segmentima funkcionisanja lokalne uprave. „Debata kojoj smo danas prisustvovali i diskusija u kojoj su građani otvoreno razgovarali o svim problemima predstavlja primjer dobrog javnog dijaloga“, zaključila je Stankovićeva.

Nakon debate, organizovan je informativno-edukativni sajam na kojem su izlagali predstavnici projekata koje finansira EU, a koji izravno doprinose ekonomskom i održivom razvoju lokalnih zajednica.

Ured specijalnog predstavnika Evropske unije u Bosni i Hercegovini (EUSR) pokrenuo je projekat ‘Lokalna zajednica prEUzima inicijativu’ u okviru  kojeg će posjetiti 15 lokalnih zajednica u BiH, te održati javne debate o ulozi lokalne zajednice te izazovima i mogućnostima koje nudi proces pristupanja EU.

IZVORBusiness Magazine
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here