Prije 34 godine grad Sarajevo prekrio je olimpijski duh. Nije bez razloga te daleke 1984. godine Sarajevo bilo domaćin Zimskih olimpijskih igara: tamo gdje se spajaju religije, kulture, tamo na raskrsnici istoka i zapada, spojili su se olimpijski krugovi. I grad na Miljacki tada je proglašen najboljim domaćinom Olimpijskih igara u historiji.

Bjelašnica, Igman, Trebević, Zetra, Skenderija… Sarajevo i Bosna i Hercegovina bili su centar svijeta.

Međunarodni olimpijski komitet 1978. godine, u Atini, je odabrao Sarajevo za organizatora XIV zimskih olimpijskih igara. U konkurenciji su bili japanski Sapporo i zajednička kandidatura dva švedska grada Falun i Göteborg.

U organizaciju su utrošena velika sredstva. Pripreme koje su trajale godinama, pored dobro organizovanih igara, kao rezultat imaju izgrađene saobraćajnice, hotelske komplekse kako na planinama (Bjelašnica, Igman, Jahorina) tako i u gradu, sportski centri Skenderija i Zetra, žičare, ski liftovi.

Glavni grad BiH je postao centar svjetskih i medijskih interesovanja. XIV zimske olimpijske igre bile su održane od 8. do 19. februara. U programu je bilo alpsko skijanje (Bjelašnica i Jahorina), bob i sankanje (Trebević), hokej i umjetničko klizanje (Zetra i Skenderija), biatlon, nordijsko skijanje i skokovi (Igman). Na ovim igrama prijavilo se 49 nacionalnih olimpijskih komiteta. U Sarajevo je stigao rekordan broj učesnika (preko 2500). Sarajevo je otvorilo vrata i poželilo dobrodošlicu svima!

Brojke su bile fascinantne u to vrijeme. Otvaranje XIV zimskih olimpijskih igara pratilo je oko 60.000 Sarajlija, na stadionu Koševo, i oko dvije milijarde ljudi preko TV-a.

Olimpijski plamen je upalila klizačica Sanda Dubravčić. Ipak, najveće zvijezde sarajevske Olimpijade su bili učesnici u umjetničkom klizanju. Najbolji dojam je ostavio britanski par Jayne Torvill i Christopher Dean koji su osvojili zlatnu medalju. Na Igrama je zlatnu medalju dobila i istočnonjemačka klizačica Katarina Witt koju je upravo sarajevska olimpijada učinila jednom od najvećih sportskih ikona kraja 20. stoljeća.

A 19. februara na ceremoniji zatvaranja Zimskih olimpijskih igara tadašnji predsjednik Međunarodnog organizacionog komiteta Juan Antonio Samaranch je izjavio da je Sarajevo najbolji organizator Zimskih olimpijskih igara, do tada, u njihovoj historiji. “Doviđenja, drago Sarajevo”, bile su riječi Juana Antonija Samarancha.

Olimpijski duh još uvijek živi u ovom gradu i njegovim stanovnicima, uprkos generacijskim smjenama.

IZVORbnn.ba
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here