Radio Sarajevo

Vodeće bh. kompanije imale su odličan start godine, koji je ujedno sjajna najava da bi ova godina mogla biti dobra za bh. privredu.

Kako se i očekivalo, u fokusu su metalska i prehrambena industrija, proizvodnja namještaja, te maloprodaja i turizam. Ove grane ostvarile su najbolje rezultate u 2017, a trend se prenio u i tekuću godinu.

Ključni događaj sa početka ove godine je Preventovo preuzimanje njemačke firme Neue Halberg-Guss GmbH, čime se bh. kompanij pozicionirao kao jedan od najozbiljnijih evropskih proizvođača dijelova za automobilsku industriju.

Tome treba dodati da Prevent paralelno širi proizvodnju i u BiH i to na više lokacija i u više sektora, te da zapošljava veliki broj novih radnika.

Drugi ključni događaj u januaru je preuzimanje trećeg dijela Agrokomerca od strane AS grupacije, koja ovom prehrambenoj kompaniji vraća stari sjaj.

Kada je riječ o maloprodaji, najveći iskorak u januaru je napravio Robot, koji je započeo veliki investicioni ciklus. Ovaj bh. lanac namjerava otvoriti do 30 novih centara širom BiH.

Kada je riječ o maloprodaji, bh. lanci su još ranije preuzeli većinski udio na tržištu. Ove godine je taj trend nastavljen, jer se domaće kompanije šire brže od stranih.

 

IZVORBiznis info
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here