Samsung Electronics Co., Ltd., svjetski lider u naprednoj tehnologiji poluvodiča, predstavio je sveobuhvatno rješenje za dvostruku kameru s ISOCELL Dual senzorima slike i vlasničkim softverom za dvije popularne karakteristike – refokusiranje (bokeh) i snimanje pri slabom osvjetljenju (LLS). Iako su te karaktaristike dvostruke kamere obično bile ekskluzivne za vrhunske pametne telefone, Samsungovi ISOCELL Dual senzori i njihova biblioteka vlasničkih softverskih algoritama omogućavaju ove karakteristike u mobilnim uređajima nižeg cjenovnog ranga.

“Dvostruke kamere daju nova i uzbudljiva iskustva snimanja na mobilnim uređajima”, izjavio je Ben K. Hur, potpredsjednik marketinškog odjela System LSI u kompaniji Samsung Electronics. “Samsungovo sveobuhvatno rješenje za ISOCELL Dual olakšaće razvojni proces samog proizvoda kod naših korisnika, omogućavajući im da pruže najoptimiziranije karakteristike dvostruke kamere širem krugu naših korisnika”, dodao je Hur.

Pametni telefoni s dvostrukom kamerom imaju dva senzora slike za snimanje različitih informacija o svjetlosti, omogućavajući nove karakteristike kao što su refokusiranje i LLS. Uz ove prednosti, dvostruke kamere su rastući trend na premium mobilnim uređajima. Međutim, integriranje dvostrukih kamera može biti težak proces za proizvođače originalne opreme (OEM) jer zahtijeva dugotrajnu optimizaciju između OEM-a i različitih proizvođača koji razvijaju senzore i algoritamski softver. Samsungovo sveobuhvatno rješenje dvostruke kamere pojednostaviće taj proces i omogućiće mobilnim uređajima srednje do osnovne kategorije da iskoriste određene karakteristike kamere koje su uglavnom dostupne na premium uređajima opremljenim dodatnim procesorom signala slike.

Da bi ubrzao razvoj i smanjio optimizacijske poteškoće sa dvostrukim kamerama na pametnim telefonima, Samsung je prvi u industriji koji trenutno nudi sveobuhvatno rješenje dvostruke kamere, s oba ISOCELL Dual harverska senzora i algoritamski, softverom s optimiziranim senzorom. To omogućava da čak i mobilni uređaji srednje ili osnovne kategorije koriste popularne karakteristike dvostruke kamere, kao što su refokusiranje i LLS. Samsung povezuje svoj algoritam za refokusrianje s 13-megapikselnim i pet-megapikselnim setom senzora slike i svoj LLS algoritam sa setom od dva senzora od osam megapiksela, kako bi pojednostavio primjenu kod OEM-a.

IZVORBusiness Magazine
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here