U Federaciji Bosne i Hercegovine postoji realan problem naplate prekršajnih naloga, čak i nakon donošenja sudske odluke o izvršenju, izjavio je u intervjuu za Business magazine Anis Ajdinović, direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove.

FUZIP ima gotovo sedam miliona KM nenaplaćenih finansijskih sredstava u smislu izrečenih kazni, a više od 60 miliona KM po osnovu izrečenih kazni u FBiH od strane svih kontrolnih organa, nije naplaćeno. Samo od strane FUZIP-a 2.918 je izrečenih prekršajnih naloga u posljednjih pet godina, gdje nije nastupila zastara,  a koji nisu izvršeni, odnosno, naplaćeni“, kaže Ajdinović.

Na pitanje koji mehanizmi stoje na raspolaganju za naplatu naloga, direktor FUZIP kaže da se putem korespodencije sa bankama i nadležnim agencijama koje kontroliraju banke  aktuelizira pitanje naplate, ali opet na kraju ostaje dosta nenaplaćenih kazni.

„Zato što prekršajni nalog nije kroz Zakon o prekršajima prepoznat kao izvršna isprava. Isto tako kroz Zakon o izvršnom postupku, gdje smo intervenirali kao FUZIP, ne spominje se decidno prekršajni nalog, već se spominju ostali dokumenti kojima se određuje izvršenje. Mi smo intervenirali na ovaj Zakon upravo s tog aspekta, čak je formirana i komisija od strane Ministarstva pravde koja bi trebala riješiti pitanje izvršenja prekršajnih naloga. Sudovi su ti koji trebaju provesti izvršenje i mi podnosimo svakodnevno desetine zahtjeva za izvršenje prekršajnih naloga sudovima, pa smo tako u protekloj godini uspjeli naplatiti oko 97.000 KM na ime neizvršenih prekršajnih naloga. A kada se usvoje izmjene i dopune Zakona o prekršajima gdje će prekršajni nalog biti prepoznat kao izvršna isprava, imat ćemo puno bolju zakonsku situaciju u smislu izvršenja prekršajnih naloga“, smatra Ajdinović.

 

 

 

IZVORBusiness Magazin
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here