Amer Bukvić, predsjednik Uprave Bosna Bank International d.d. Sarajevo

Amer Bukvić, direktor Bosna Bank International (BBI) izabran je među 50 najuticajnijih svjetskih lidera u islamskoj ekonomiji prema izboru Islamica 500 za 2018. godinu. Na listi Islamica 500 nalaze se vodeće ličnosti iz svijeta industrije, finansija, nauke, poslovanja, međunarodnih poslova, prava i medija. Istraživački tim Islamica 500 sastavljen od eksperata iz različitih oblasti svake godine analizira i procjenjuje najinovativnija, kreativna i najznačajnija postignuća u oblasti islamske ekonomije i zaslužne pojedince nominuje na listu najuspješnijih svjetskih lidera.

Generalni direktor BBI banke Amer Bukvić drugi put je izabran na ovu prestižnu listu, prošle godine među 500, a ove godine među top 50 najuspješnijih pojedinaca u islamskoj ekonomiji.

Kvalitet poslovanja BBI banke prepoznala je i analitička kuća Bisnode iz Švedske koja je BBI banci krajem prošle godine dodijelila priznanje Zlatna banka. Po izračunatim pokazateljima i ponderiranim podacima ove analitičke kuće, BBI je banka koja zna najbolje koristiti interne i eksterne potencijale i dugoročno je stabilan partner klijentima i okolini u koju može reinvestirati.

U kojoj mjeri je evidentno poboljšanje ključnih pokazatelja poslovanja BBI banke u prethodnoj godini?

Bukvić: Iza nas je još jedna uspješna poslovna godina u kojoj smo zabilježili rast svih ključnih pokazatelja poslovanja. Prošla godina bila je veoma značajna za BBI banku, jer su ambiciozni planovi nadmašeni u svim segmentima poslovanja. Ovo je omogućilo banci da učvrsti svoju poziciju u kategoriji srednje velikih banaka, a vrlo smo zadovoljni činjenicom da smo uspjeli i prestići neke banke u ovom segmentu, po pitanju ključnih pokazatelja poslovanja, a posebno u dijelu profitabilnosti gdje smo prema preliminarnim rezultatima zabilježili rast od 37 posto.

Napravili smo veliki iskorak u domenu povećanja finansiranja kako pravnih lica, gdje je zabilježen rast od 10 posto, tako i stanovništva gdje je ovaj rast dostigao nivo od 20 posto. Tokom prošle godine značajno smo smanjili broj loših finansiranja, sa 12 na osam posto, odnosno poboljšali smo kvalitet našeg portfelja. Banke se obično fokusiraju ili na profitabilnost ili na čišćenje portfelja, a BBI banka je uspjela ostvariti zapažene rezultate na oba polja. Uspjeli smo pronaći svoje mjesto na tržištu, ponuditi klijentima kompletnu i unaprijeđenu uslugu i pokazali se kao katalizator razvoja i rasta što i jeste zadatak jedne islamske banke. Ovakvi rezultati potvrđuju stabilnost našeg poslovanja, što su prepoznali i klijenti čiji broj je u prošloj godini rastao za 13 posto.

Evidentno poboljšanje svih ključnih pokazatelja poslovanja banke rezultat je dugogodišnjih nastojanja da napravimo doprinos ekonomskom razvoju kao odgovorna institucija u vrlo izazovnom poslovnom okruženju. Aktiva banke je od 2006. godine do kraja 2017. godine povećana osam puta, sa 113 miliona KM na 918 miliona KM i približili smo se veličini sistemske banke u BiH. Prosječna godišnja stopa rasta od 2007. godine do danas je 19 posto i spadamo u red najbrže rastućih banaka u BiH.

Dobitnik ste priznanja za najboljeg transformacijskog lidera u oblasti islamskog bankarstva, a BBI banka prepoznata je kao Najuspješnija islamska banka u Evropi. Koji su to parametri koji su BBI banku učinili najuspješnijom?

Bukvić: BBI banka ima jedinstven koncept i strategiju poslovanja, koja je prije svega dugoročno orjentirana. U vrijeme najtežih ekonomskih uslova te stagnacije i vrlo usporenog rasta u bankarskom sektoru BBI je odabrala put inovacija i agresivnog rasta. Ipak, najznačajniji uspjeh BBI banke jeste činjenica da smo na tržištu koje nije poznavalo koncept islamskog bankarstva, u okruženje gdje ovakav način poslovanja nije regulatorno riješen, niti je bilo specijaliziranih kadrova za ovu oblast, uspjeli izrasti u lidera u inovacijama u oblasti islamskog bankarstva. Ponosni smo na činjenicu da mnoge zemlje iz svijeta, od Albanije do Kazahstana, počinju da studiraju, izučavaju i primjenjuju naš model – kako na tržištu koje ne poznaje koncept islamskog bankarstva dostići nivo najbrže rastuće banke.

Uspjeli smo zahvaljujući kadrovskom osposobljavanju banke u svim segmentima. BBI banka je incirala osnivanje katedre za islamsko bankarstvo na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu u saradnji sa Bolton Univerzitetom iz Velike Britanije i organizirala brojne interne i eksterne edukacije pa danas imamo vrhunske stručnjake. Naši kadrovi su izuzetno osposobljeni i zasigurno se možemo svrstati u red najstabilnijih i najsigurnijih institucija u oblasti islamskog bankarstva. Pred nama je, ipak, zbog neriješenog zakonskog okvira, još dosta posla i mi idemo ka tome da u budućnosti islamske finansije dobiju svoj puni oblik.

Koji koncept i kakva strategija je u osnovi poslovanja BBI banke?

Bukvić: Naše strateško opredjeljenje je jačanje ekonomije i privrede BiH. Mi želimo ulagati u bh. ekonomiju. U posljednjih nekoliko godine dva smo puta povećali kapital, unijeli smo dva puta po 30 miliona KM. To je znak da mi ne stajemo, idemo dalje. To je ono što islamske finansije čini primamljivim, one ulažu u realnu ekonomiju, u konkretne projekte. Koncept BBI je da, prije svega  stavljamo interese razvoja BiH, čak ispred nas samih pojedinačno u instituciji. Mislim da je to tržište shvatilo i na taj način su nas prihvatili kao katalizator razvoja zemlje. Naša korporativna strategija jeste razvoj BiH, razvoj ljudi, kadrovskih kapaciteta, ekonomskih kapaciteta, razvoj trgovine, trgovinske razmjene između nas i drugih zemalja, razvoj investicija, razvoj odnosa između nas i regije. Naš koncept je jaka BiH i naša strategija je da budemo katalizator razvoja koji vodi ka tom cilju.

Koliki je doprinos BBI banke ekonomskom razvoju naše zemlje i u čemu se on ogleda?

Bukvić: Jačanje ekonomije BiH je naš strateški cilj, ali možda se najznačajniji doprinos razvoju bh. ekonomije ogleda u stalnoj promociji BiH kao investicijske destinacije i turistički atraktivne zemlje. Ove godine, 25. i 26. aprila organiziramo deveti put Sarajevo Business Forum, međunarodnu investicijsku konferenciju, kada ćemo političkim i biznis liderima iz cijelog svijeta predstaviti potencijale BiH i regiona i u svijet poslati slike o investicijskim prilikama. Na promociji BiH kao investicijske destinacije radimo već 12 godina. Mnogi realizirani projekti pripremani su i osmišljeni u BBI banci.

Amer Bukvić, predsjednik Uprave Bosna Bank International d.d. Sarajevo

Koje projekte BBI banka realizira s ciljem da pomogne malim i srednjim poduzećima u BiH?

Bukvić: BBI banka je, prije svega, fokusirana da da doprinos i impakt u razvoju bh. ekonomije putem malih i srednjih preduzeća. Od svog osnivanja 2000. godine BBI je imala posebne projekte za razvoj malih poljoprivrednih proizvođača koje smo realizirali kroz Al Maktoum fond, a kasnije i kroz Fond povjerenja Islamske razvojne banke (IDB). Početni kapital fonda iznosio je oko pet miliona KM i kroz revolving do sada je plasirano skoro 20 miliona KM. To su ogromni efekti. Mnogi od korisnika ovog fonda krenuli su od nule, a danas su tu male porodične kompanije, obično poljoprivredna dobra koja daju dobre rezultate i cijela porodica živi od toga. Također, radili smo slične finansijske linije sa Svjetskom bankom i International Fund for Agricultural Development (IFAD). U saradnji sa općinama i kantonima učestvujemo u implementaciji subvencioniranih finansijskih linija za pravna lica, čime su u vrijeme oskudnih finansijskih sredstava za privredu omogućene vrlo atraktivne linije finansiranja.

U kojoj mjeri je Sarajevo Business Forum do sada dostigao svoj cilj privlačenja stranih investitora u regiju jugoistočne Evrope?

Bukvić: Veliki broj investicija i projekata stigao je u BiH i region putem Sarajevo Business Foruma, a region je postao privlačna turistička destinacija. Otvorene su neke nove aviolinije, putem SBF-a u region smo doveli Fly Dubai i uspostavljeni su direktni letovi sa Sarajevom, Zagrebom i Podgoricom. Također, projekat Porto Montenegro u Crnoj Gori dogovoren je putem SBF-a i potpisan dan nakon Foruma u Podgorici.

Smatram da je promjena imidža BiH u svijetu najznačajniji rezultat SBF-a. Imao sam priliku od 1976. godine, nekih 20-ak godina, živjeti u različitim dijelovima svijeta, najvećim dijelom u arapskim zemljama i znam kakav je imidž imala Jugoslavija prije rata. U to se vrijeme veoma malo znalo o BiH. Rat je područje Jugoslavije i cijelog Balkana stavio na crnu listu u svijetu. Bili smo kao minsko polje gdje se ne smije ni greškom doći.

Danas je BiH jedna od najbrže rastućih turističkih destinacija u svijetu, procenti rasta su, prema statistikama, na drugom ili trećem mjestu na svijetu. To su turisti koji dolaze uglavnom iz arapskih zemalja, tamo gdje smo mi bili veoma aktivni na promociji BiH. Ta promjena imidža najveći je rezultat SBF-a, mada su i mnogi drugi, kao i mnoge institucije i događaji učestvovali i dali doprinos promociji BiH i izgradnji imidža. A, konkretne investicije u medije, poljoprivredu, nekretnine, industriju, to je evidentno, svi mediji u svijetu pišu o tome. Imidž je, dakle, najveći rezultat jer reputacija se gradi godinama, a može biti uništena u samo nekoliko dana.

Islamic Development Bank, Dubai Islamic Bank i Abu Dhabi Islamic Bank kao osnivači BBI banke posluju u zemljama u kojima je islamsko bankarstvo uređeno. Koliko je apsurdno poslovati bez pravnog okvira u kojem islamsko bankarstvo može da egzistira u BiH i kako takva situacija umanjuje izglede za doprinos ekonomskom razvoju? U kojoj mjeri su stvoreni uslovi za privlačenje kapitala iz islamskih zemalja na način koji ne ugrožava tradicionalni finansijski sistem?

Bukvić: Mi smo od svog osnivanja, 2000. godine pisali anekse na postojeći zakonski okvir kako bi ga prilagodili za djelovanje i rad islamskih banaka. Iako još uvijek nismo dobili pozitivne odgovore na naše zahtjeve nismo obeshrabreni da nastavimo sa poslovnim aktivnostima. Zahvaljujući edukovanim kadrovima i inovacijama uspjeli smo pronaći način da radimo u okviru postojećeg zakonskog okvira, a u skladu s islamskim principima. Sada je sazrelo vrijeme i regulator je zainteresiran za promjene u ovom pravcu. Banke koje su zasnovane na realnoj ekonomiji, a to su islamske banke, mogu biti stimulativne za bolji ekonomski razvoj pa i u bh. ekonomiji. Donošenje zakona o islamskim finansijama iniciralo bi dolazak drugih islamskih banaka u BiH i dolazak novog kapitala, što bi u konačnici značilo veći efekat na ekonomiju BiH.

Koliko se općenito u zemljama regije realiziraju aktivnosti na prihvaćanju pravne regulative koja će omogućiti islamskim i konvencionalnim bankama putem Islamic windowsa da koriste proizvode islamskog bankarstva? Budući da je BBI banka zamišljena kao regionalna banka, koliko problem dvostrukog oporezivanja prisutan u zemljama regije utječe na jačanje pozicije BBI banke u regionu, eventualna spajanja i akvizicije… ?

Bukvić: Regulatorni okvir za rad islamskih banaka, ili tzv. prozor islamskog bankarstva u konvencionalnim bankama u regionu još uvijek ne postoji. Imam informacije da su svi regulatori iz regiona zainteresirani za uvođenje islamskog bankarstva i sa mnogima sam razgovarao na ovu temu. Ulazak novog kapitala za sve u regionu je zanimljiva tema jer dolaskom islamskih banaka ojačat će kapitalno tržište, otvaraju se vrata za nove investitore. Činjenice govore da je danas islamska ekonomija industrija koja ima veoma visok rast na godišnjem nivou. Aktiva islamskih banaka raste 15-20 posto godišnje. Procjenjuje se da su islamska ekonomija i islamske banke dostigle vrijednost od oko dva triliona dolara. To je, priznat ćete, zaista impozantno, a rast se i dalje nastavlja.

Iako u BiH ne postoji regulatorni okvir BBI je osmislila model prema kojem posluje i koji se već primjenjuje i u regionu. Naime, naši zaposlenici angažirani su u United Bank of Albania (UBA) i kroz Nadzorni odbor kao i kroz menadžment banke primjenjuju BBI model poslovanja u ovoj banci. Naš cilj jeste da postanemo jaka regionalna banka, a da bismo to uspjeli potrebno je da se omoguće zakonski uvjeti za poslovanje. Sada se susrećemo s problemom dvostrukog oporezivanja i jedan od glavnih modela finansiranja u islamskim bankama – murabaha ne možemo primjenjivati. Usprkos tome pronašli smo način da poslujemo i razvijamo proizvode koji su u skladu s islamskim principima i da taj model primjenjuju i druge finansijske institucije u svijetu koje su u sličnoj situaciji.

Koju strategiju provodite kako bi upravljali jazom između profitabilnosti i etičke težnje BBI banke i njenih klijenata?

Bukvić: BBI banka, kao banka koja posluje u skladu s islamskim principima u svojoj organizacionoj strukturi ima Islamski odbor koji prati rad menadžmenta. Sam menadžment banke, bilo koje banke, uvijek je fokusiran na rezultat, odnosno profitabilnost, ali iznad menadžmenta je Islamski odbor koji prati da li je to poslovanje bilo i etičko. Nema ništa loše, ništa pogrešno i nemoralno u želji za profitom, rastom i uspjehom islamskih banka, jer islamske banke nisu osnovane kao humanitrane organizacije. Stanovišta sam da se može poslovati profitabilno i etički. Mislim da samo etičko poslovanje, etički pristup, partnerski odnos s klijentom može i dovodi do profitabilnosti. Kada klijentu i njegovom poslu pristupate s pažnjom i željom da taj klijent ostvari uspjeh, onda rezultat ne može izostati. Stoga, ne vidim nikakvu kontradiktornost između profitabilnosti i etičkog poslovanja, naprotiv ovo dvoje je uzročno-posljedično povezano sa aspekta islamske ekonomije. Mi vjerujemo u kompatibilnost profitabilnosti i etičkog poslovanja, kao što čovjek može biti dobar i uspješan trgovac i raditi pošteno sa visokim etičkim principima, tako i banka može biti dobra banka koja će zadovoljiti i kriterije profitabilnosti i etičnosti i raditi na obostrano zadovoljstvo i interese i klijenta i banke.

Koje inovacije prate tržišne trendove i potrebe klijenata BBI banke u modernom, digitalnom okruženju?

Bukvić: BBI banka kontinuirano prati tržišne trendove te potrebe naših klijenata i na njih nastojimo adekvatno odgovoriti. Jedna od usluga na koju smo veoma ponosni je Internet bankarstvo – eBBI koje su razvili naši IT stručnjaci u banci. Za aplikaciju su korištene najsavremenije tehnologije sa visokim stepenom zaštite i sigurnosti i user friendly interfejsom.

Među prvima u BiH smo u saradnji sa Bamcardom i domaćim stručnjacima razvili aplikaciju Kviko koja klijentu omogućava da na svom mobilnom uređaju vrši podizanja gotovine na bankomatima bez korištenja platne kartice. Generiranjem Kviko koda na samoj aplikaciji, klijent sam izabire iznos i vrijeme u kojem će izvršiti beskartično podizanje gotovina na ATM uređaju. Osim toga, pruža mogućnost da Kviko kod usmjeri (SMS-om, Viberom, telefonom i sl.) prema željenoj osobi, koja ne mora biti bankin klijent i koja korištenjem koda jednostavnom transakcijom dolazi do gotovine na bankomatu.

Također, mobilno bankarstvo BBI banke mBBI spada u red najsavremenijih usluga koje našim klijentima omogućavaju da na jednostavan način putem svog mobilnog telefona obave različite bankarske poslove s bilo kog mjesta i u bilo koje vrijeme.

Amer Bukvić, predsjednik Uprave Bosna Bank International d.d. Sarajevo

Nedostatak stručnih kadrova jedan je od problema u islamskom bankarstvu.  Koje rezultate polučuje ulaganje u obrazovanje i edukaciju BBI banke/BBI Akademije?

Bukvić: Ulaganje u obrazovanje i edukaciju investicija je koja dugoročno daje profit. Razumijevajući važnost stalnog usavršavanja i napredovanja BBI banka je osnovala vlastitu BBI Akademiju s ciljem edukacije svojih zaposlenika. Godišnje se u okviru Akademije realizira oko 50 seminara, a predavači su eminentni stručnjaci, univerzitetski profesori i praktičari iz zemlje i svijeta. Jedan od predavača na BBI Akademiji je i nobelovac Muhammad Yunus.

Prevashodno namijenjena za usavršavanje zaposlenika BBI banke, Akademija je svojim sadržajima i uticajnim predavačima privukla pažnju domaćih ekonomista i konvencionalnih bankara. Popularnost islamskih finansija, koje je u centar pažnje stavila svjetska ekonomska kriza 2008. godine i u BiH pobudila je interes za ovom vrstom poslovanja pa seminare BBI Akademije slušaju i predstavnici regulatornih agencija za bankarstvo iz BiH i Centralne banke.

Također, BBI je jedna od malobrojnih institucija u BiH kroz koju zaposlenici imaju mogućnost nastavka edukacije i karijere na međunarodnoj sceni u svjetski priznatim institucijama. Samo tokom prošle godine 40 BBI zaposlenika završilo je edukaciju u okviru On the job treninga u islamskim bankama i berzi u Istanbulu, a već je sve pripremljeno za odlazak novih 32 zaposlenika na tromjesečnu edukaciju u Tursku.

Trojica BBI zaposlenika na višegodišnjem su radu i edukaciji u UAE u Dubaiju, a imamo i naše zaposlenike koji se educiraju i rade u Saudijskoj Arabiji u Islamskoj razvojnoj banci. Uz pomoć BBI banke naših 50 zaposlenika priprema master teze iz oblasti islamskog bankarstva na dualnom programu Bolton Univerziteta i Ekonomskog fakulteta iz Sarajeva. BBI zaposlenika na edukaciji imamo čak i u Japanu na postdiplomskim studijama. Veliku energiju i napore ulažemo u obrazovanje kadrova, jer suština našeg uspjeha je u znanju akumuliranom u ljudskim resursima.

Šta je u fokusu poslovanja BBI banke u 2018. godini?

Bukvić: Banka je u prošloj godini imala rast profitabilnosti od 37 posto i u ovoj godini planiramo dalji rast. Sada smo u trećoj brzini i idemo naprijed. Imamo velika očekivanja jer u zadnjih četiri do pet godina imamo prosječan godišnji rast profitabilnosti od 30 posto. Na ovakve rezultate smo navikli i naše dioničare i sada se od nas očekuje taj trend rasta sve dok ne uđemo u top nekoliko banka na bh. tržištu. I dalje je naš prevashodni cilj da budemo katalizator ekonomskog razvoja BiH i sprega između malih i srednjih preduzeća i javnog sektora, te njihovog povezivanja sa tržištima, kako na Istoku, tako i na Zapadu. Naše poslovanje temeljimo na etičkim principima, partnerskim odnosima i pravednosti. I dalje ćemo biti orijentisani razvoju Bosne i Hercegovine i profit investirati u BiH. Naša je misija da budemo regionalni lider u oblasti islamskih finansija i pouzdan partner koji svojim klijentima pruža vrhunski kvalitet usluge.

Nagrade i priznanja

Amer Bukvić je obrazovanje sticao u Maleziji, Japanu i Engleskoj na IIUM, IUJ, LBS (London Business School) i na University of Oxford. Na čelu BBI banke je od 2006. godine, koja se posljednjih nekoliko godina svrstava u red najbrže rastućih banaka u BiH. Organizator je Sarajevo Business Foruma, međunarodne investicijske konferencije sa svjetskom reputacijom.

Za doprinos unapređenju islamske ekonomije Bukvić je višestruko nagrađivan u BiH i svijetu.

Analitička kuća Cambridge IF Analytica iz Velike Britanije, Amera Bukvića u novembru 2017. godine izabrala je za najboljeg transformacijskog lidera u oblasti islamskog bankarstva, a BBI banku za Najuspješniju islamsku banku u Evropi.

Između ostalih, direktor BBI banke, dobitnik je prestižne svjetske nagrade The Jewels of Muslim World Award 2015 za unapređenje islamskih finansija i ekonomije.

Također, 2014. godine u Saudijskoj Arabiji u konkurenciji više od 600 poduzetnika i lidera iz 42 države svijeta Amer Bukvić proglašen je najboljim poduzetnikom i liderom u svijetu.

PREKOMaja Hadžić
IZVORBusiness Magazine
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here