Izgradnja prve linije beogradskog metroa počet će 2020. godine, najavio je u subotu gradonačelnik Siniša Mali. Početna stanica bit će na Makiškom polju.

“U pitanju su dvije linije, prva duga 22, a druga 20 kilometara. Grad Beograd je prvi put uradio potrebne analize i studije, neophodne za definiranje trase pomenutih linija. Prevashodno tu mislim na “smart plan”, odnosno Saobraćajni master plan grada Beograda koji je usvojen prošle godine”, rekao je Mali.

Prema njegovim riječima, po prvi put se pravi kombinacija metroa i BG voza, jer laki šinski sistem već postoji u Beogradu. Postojeće linije BG voza, naveo je gradonačelnik, saobraćaju od Batajnice do Vukovog spomenika, od Vukovog spomenika do Ovče, a u aprilu kreće linija do Resnika.

“Četvrta linija će povezivati Aerodrom Nikola Tesla sa Zemunom i Novim Beogradom. Tu liniju ćemo krenuti graditi veoma brzo i sa te četiri linije kombinirat će se dvije nove linije metroa, što je veoma važno, jer jedna linija metroa ne znači mnogo, već se vrijednost čitavog projekta ogleda u mogućnosti kombinovanja prevoza i presijedanja. Dvije nove linije metroa se u potpunosti uklapaju sa postojećim linijama BG voza”, istaknuo je Mali.

On je dodao da se najveći broj automobila i vozila javnog prevoza bilježi kod Sajma i da će zbog toga taj dio grada prvi biti “pokriven linijom metroa”.

“Od Makiškog polja do Sajma koristimo postojeću infrastrukturu, dio od Beograda na vodi do centra grada je podzemni metro, kao i do Pančevačkog mosta i Mirijeva. Tako je “pokriven” najopterećeniji saobraćajni pravac, zajedno sa tri linije BG voza i drugom linijom metroa, koja će se graditi od Ustaničke ka Zemunu i takođe biti povezana sa BG vozom. Prva linija metroa bi trebala biti završena 2022. ili 2023. godine. Savremene tehnologije izgradnje ne predviđaju izgradnju od tačke A ka tački B, već se čitav projekat “napada” sa više strana i izgradnja ide dosta brže, naglasio je gradonačelnik.

 

IZVORBiznis info
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here