business magazine

S ciljem podsticanja održivog gazdovanje šumama, preko obezbjeđivanja legalnosti šumskih operacija i podrške reformama upravljanja šumama te da bi se obezbijedilo da drvo dolazi iz legalnih izvora, inžinjeri Šumskog privrednog društva Unsko-sanske šume Haris Koljić i Jasmin Mešić razvili su informacioni program koji omogućava praćenje proizvodnje šumskih drvnih sortimenata i pruža garancije kupcima da je sječa obavljena potpuno legalno i u skladu sa zakonskim propisima za svaki komad drveta.

Sve faze rada

U regionu, digitalno praćenje proizvodnje šumskih drvnih sortimenata zastupljeno je u Hrvatskoj, Srbiji i Sloveniji s tim da nisu informatizirane sve faze u šumarstvu, odnosno postoje samo parcijalno informatizirane određene faze rada u šumarstvu.

Za razliku od klasičnog praćenja koje podrazumijeva prikupljanje podataka manuelno u unaprijed kreirane obrasce čiji podaci predstavljaju osnovni materijal za izradi svih daljnjih proračuna predstavljenih u formi različitih izvještaja, digitalno praćenje podrazumjeva prikupljanje, obradu, čuvanje, upravljanje i distribuciju svih podataka koji se generiraju u proizvodnom procesu u digitalnom obliku i moguće ih je provjeriti bilo kad i bilo gdje.

U šumsko-privrednim preduzećima u BiH koriste se samo određeni softveri za obradu različitih podataka čije ulaze čine podaci koji su ručno zapisani u unaprijed kreirane obrasce predstavljene u formi različitih knjiga i iskaza.

Nedostatak tog manuelnog (ručnog) zapisivanja podataka su logičke i računske greške, rizik od evidencije podataka koji nisu tačni, gubitak vremena na ponovnom unosu u odgovarajuće softvere i greške koje se javljaju pri tome, nemogućnost uvida u obrađene podatke (rezultate) direktno na terenu i usklađivanje zahvata na terenu sa obrađenim podacima i sl.

Pa ipak, u Unsko-sanskim šumama razvijen je novi sistem u kojem se podaci već nalaze u digitalnom obliku, a rezultati su dostupni odmah za izradu izvedbenog projekta, nema gubitka vremena na unosu podataka i dr. Taj sistem je informatizirao sve faze rada u šumarstvu koje se primarno odnose na proizvodnju i izradu različitih planova (u prvom redu šumsko-privredna osnova i izvedbeni projekat). Sistem omogućava praćenje kretanja drvnih proizvoda kroz sve faze proizvodnog procesa tj. u svakom momentu je poznato koje stablo u šumi je posječeno, koji drvni proizvodi su izrađeni, koja lica su obavila sve aktivnosti u proizvodnom procesu, koordinate (pozicije) na terenu gdje se nalaze izrađeni drvni proizvodi i vrijeme u kojem su provedene sve aktivnosti i kojem kupcu je otpremljen (prodan) određeni komad drveta.

Ideja o sistemu začeta je 2015. godine, kada je prvi puta predstavljena na sajmu EKOBIS. Od tog perioda, dolaskom nove uprave ŠPD Unsko- sanske šume ideja je ponovo aktivirana, da bi u 2017. godini i zvanično odabran tim za razvoj i testiranje koji predvode inžinjeri Haris Koljić i Jasmin Mešić. U istoj godini sistem je razvijen i testiran na terenu. Dosad nije bilo ulaganja u sistem jer je razvijen znanjem stručnjaka iz ŠPD-a, a u planu je da se izvrši nabavka odgovorajuće informatičke opreme s kojom će sistem biti u potpunosti implementiran.

Preduzeće Unsko-sanske šume opredijelilo se da unaprijedi svoje proizvodne procese korišteći najnovije informacione tehnologije, dok druga preduzeća šumarstva ne prate te trendove. Inače, ovo ŠPD je, između ostalog, registrovano za izradu softvera i iako je primarno usmjereno za korištenje softvera unutar preduzeća, dalja namjera jeste da inžinjeri sistem upakuju u jedan proizvod koji će moći ponuditi ostalim preduzećima šumarstva u BiH i regionu.

Po zakonu

“U većem dijelu Prijedloga zakona o šumama FBiH zadržane su odredbe prethodnih zakonskih rješenja u smislu sječe i prometa drvnih proizvoda. Ono što je manjkavost novog Prijedloga zakona je to što nije jasno određen u smislu primjene novih informacionih tehnologija u šumarstvu. Iz razloga što postojeća zakonska rješenja u oblasti šumarstva u BiH nameću obavezu vođenja podataka u pisanom obliku, mi paraleleno sa važećim zakonskim odredbama vršimo praćenje proizvodnje primjenom novih informacionih tehnologija, a sve naknadne analize, rješenja i poslovne odluke donosimo na bazi podataka prikupljenih informacionim sistemom”, ističe Koljić.

Prema dosad provedenim testovima na terenu u okviru kojih je obuhvaćeno više od 20.000 doznačenih stabala primijećene su mnoge prednosti informacionih tehnologija u odnosu na klasičan način rada.

“Obračun podataka je dostupan odmah, tako da se ne gubi vrijeme na unos u neki od drugih softvera, projektna rješenja su kvalitetnija jer je uključen bitan faktor u analizu, a to je raspored doznačenih stabala, eliminirane su sve računske i logičke greške koje se javljaju pri obradi podataka (doznaka, premjer i otprema), otpremač vrši isporuku kupcima bez mjerenja sortimenata zato što aplikacija prepoznaje dimenzije sortimenata prema unaprijed definiranoj logici, kao i ostale podatke značajne za tu fazu rada (jedno mjerenje premjer – otprema), faza otpreme je duplo ubrzana (jedan otpremač u klasičnom načinu može u prosjeku otpremiti blizu 150 metara kubnih drveta, a prema novom sistemu 300 metara kubnih), povećana je sigurnost radnika u fazi otpreme, radnik u otpremi se manje zamara itd. Osim toga, sistem omogućava da se tačno u prostoru odredi jesu li sva stabla predviđena za sječu posječena i jesu li svi sortimenti izvučeni”, navodi Koljić samo neke od prednosti razvijenog sistema.

Cilj sistema jeste da se u potpunosti i pravilno dokumentuju sve aktivnosti u šumi, čije podatke je moguće provjeriti vrlo brzo, bilo kad i bilo gdje. Osim toga, nastoji se omogućiti radnicima korištenje naprednijih alata kako bi njihov rad bio efektivan i efikasan, nastoji se povećati udio produktivnog radnog vremena u ukupnoj strukturi vremena, računski dio posla prebaciti na softver, a radnici bi koristili samo gotove rezultate čime se smanjuje broj radnika u administraciji, ubrzati protok informacija unutar preduzeća, poslovne odluke donositi na bazi stvarnih podataka itd.

Eventualni nedostaci rješenja se, kako tvrdi Koljić, ne mogu povezati sa samim sistemom, već sa osobama kojima je taj sistem namijenjen.

 

 

IZVORBusiness Magazin
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here