Manager.ba

Revizorska i analitička kuća Deloitte napravila je nedavno analizu 250 najvećih maloprodajnih lanaca na svijetu, rangiranih po ukupnim prihodima.

Iz dokumenta se vidi da je ubjedljivo najveći trgovinski lanac na svijetu američki                Wal-Mart koji ima godišnje prihode od čak 485 milijardi dolara, po čemu je daleko ispred konkurencije.

Najbolje plasirana evropska kompanija je njemačka Schwarz grupa, u čijem su sastavu Lidl i Kaufland. Ona je na četvrtom mjestu u globalnom poretku sa prihodima od oko 99 milijardi dolara.

Još jedan njemački gigant, Aldi, nalazi se na vrhu liste, tačnije na osmom mjestu, dok je francuski Carrefour na devetom mjestu. Osim ova tri lanca, sve ostale pozicije među prvih 10 zauzimaju američke kompanije.

Zanimljivo je da Velika Britanija nema svog predstavnika među prvih 10, jer je Tesco pao na 11. poziciju sa prihodima od 72,4 milijarde.

Vodećih 250 lanaca na svijetu imalo je ukupne prihode od maloprodaje 4,41 trilion dolara, što je porast za 4,1 posto na godišnjem nivou. Od toga se 30,7 posto, ili 1,35 triliona, odnosi na 10 vodećih kompanija.

IZVORBusiness Magazin
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here