Prvi konsultacijski sastanak Radne grupe za pripremu teksta Zakona o lokalnoj samoupravi u Kantonu Sarajevo održao je ministar pravde i uprave Kantona Sarajevo Mario Nenadić i saradnici sa predstavnicima OSCE-a, nevladine organizacije Centri civilnih inicijativa, Ministarstva finansija, Grada Sarajeva, te općina u Kantonu Sarajevo.

Ova radna grupa je oformljena nakon razgovora općinskih načelnika i predstavnika Grada sa resornim ministrom Nenadićem. Tada je zaključeno kako je nakon usvajanja amandmana na Ustav Kantona Sarajevo u julu prošle godine, potrebno nastaviti ustavno-pravne reforme u Kantonu na način da se one pripreme kvalitetno kako bi Zakon o lokalnoj samoupravi u Kantonu Sarajevo bio provodiv.

Zadatak radne grupe je da pripremi tekst pomenutog zakona uz precizno propisivanje nadležnosti Kantona, Grada i općina koje su u sastavu i izvan sastava Grada, te da u skladu sa drugim usvojenim amandmanima, pripreme odgovarajuća zakonska i druga rješenja.

Ministar Nenadić je podsjetio prisutne da obaveza donošenja Zakona o lokalnoj samoupravi proizilazi iz Evropske povelje o lokalnoj samoupravi, Zakona o principima lokalne samouprave u Federaciji BiH, Presuda Ustavnog suda Federacije BiH i Ustava Kantona Sarajevo, posebno u odnosu na novodonesene amandmane L – LVII.

Obzirom da je Ministarstvo pravde i uprave Kantona Sarajevo već pripremilo tekst Zakona o lokalnoj samoupravi, o njemu se raspravljalo na ovom prvom sastanku, pri čemu je konstatovano da je u prednacrtu usaglašen tekst koji se odnosi na nadležnosti pojedinih nivoa vlasti, te je istaknuto da će se drugi dijelovi zakona razmatrati na narednim sastancima koji će se održati u najkraćem roku u resornom ministarstvu.

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here