prioriteti

Ne znam za vas, dragi moji, ali nekako mi se čini da se nismo pošteno ni dozvali od blagdana i praznika, a već nas je zahvatio talas (koji polako poprima obrise cunamija) zahtjeva od strane uposlenika prema vladama za povećanjem plaća, dnevnica, naknada i ostalih prinadležnosti. Ne mogu da ne primijetim da su u svojim zahtjevima najglasniji oni koji svoje plaće i prinadležnosti dobijaju iz budžeta (države,entiteta, kantona…).

Uz zahtjeve idu i štrajkovi upozorenja, obustave rada, a najavljuju se i generalni štrajkovi, blokade saobraćajnica i institucija.

Vlade se, za sada, drže manje-više uzdržano… Ali, sa približavanjem izbora (a, oktobar je taaako blizu) počet će pljuštati odluke kojima će se izlaziti ususret zahtjevima za povećanje plaća, dnevnica, naknada (bit ću sretna, ako me dame i gospoda iz vlasti demantiraju, ali…)

Nakon što je usvojen famozni Zakon o akcizama, otvoren je put za nastavak stand by angažmana sa MMF-om i budžeti će dobiti tranšu koju nisu dobili prošle godine (dakle, nema brige, telefonski poziv predsjedniku jednog entiteta da kontaktira člana Predsjedništva BiH i predsjednika stranke iz koje je predsjedavajuća Doma naroda Parlamenta BiH koja upravo planira prekinuti sjednicu u ranim jutarnjim satima, a prije glasanja o Zakonu o akcizama urodio je plodom).

Neće biti prvi (a bojim se ni posljednji) put da vlade pri kraju svoga mandata povećavaju davanja za budžetske i socijalne kategorije čime osiguravaju stabilno biračko tijelo za naredne izbore s jedne strane. S druge strane, ako biračko tijelo (a općepoznata je prevrtljivost birača, jel’te) glasa za druge stranke, pa neka se nove vlade, premijeri i ministri dovijaju kako da nađu sredstva kako bi realizirali (tuđa) obećanja. Sjeća li se iko više zahtjeva demobiliziranih boraca koji mjesecima protestiraju ispred Vlade FBiH?

Već vidim scenarij prema kojem će Vlada FBiH do juna riješiti barem dio njihovih zahtjeva, nakon godišnjih odmora u julu i augustu malo ko će se sjećati da su šatori i bili pred zgradom Vlade, a u predizbornoj kampanji će to biti jedan od prvih „uspjeha“ stranaka na vlasti!!!

Zato, možda, ne bi bilo loše razmisliti i o koordiniranoj akciji realnog sektora u narednim mjesecima. Da se barem razmisli o postavljanju šatora u dvorištu Druge gimnazije u Sarajevu sa zahtjevima za donošenje seta poreskih zakona, ukidanje, barem dijela parafiskalnih nameta itd.

Jer, ljudi moji, neko će morati i raditi u ovoj državi kada izbori prođu!

PREKOAida Delić
IZVORBusiness Magazine
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here