fena

Rok za podnošenje zahtjeva za verifikaciju potraživanja stare devizne štednje položene na teritoriji Republike Srpske u domaćim bankama ističe krajem februara 2018. godine, podsjetili su iz Udruženja za zaštitu deviznih štediša u BiH.

Kako je naglasila predsjednica Upravnog odbora Udruženja Amila Omersoftić zahtjeve je potrebno podnijeti Agenciji za posredničke, informatičke i finansijske usluge, dodajući da je potrebno iscrpiti sve pravne mogućnosti u svojoj zemlji prije podnošenja apelacije Evropskom sudu za ljudska prava.

Također, dodala je da štediše čija je štednja bila položena na teritoriji FBiH ove godine mogu podnijeti zahtjev kod Finansijsko-informatičke agencije FIA, nakon što Federalna vlada objavi poziv za verifikaciju.

Napomenula je i da je Evropski sud za ljudska prava donio presudu u slučaju Ališić, kojom je obavezao Sloveniju i Srbiju da bh. štedišama Ljubljanske banke, Investbanke, JIK banke i drugih banaka na teritoriju Srbije, vrate štednju, međutim Slovenija je donijela zakon kojim suprotno toj presudi i osporava pravo povrata štednje za više od 6.000 štediša Ljubljanske banke.

“Zbog neusaglašenosti slovenskog zakona Udruženje je zatražilo stav Ustavnog suda Slovenije. Pitamo se koliko dugo će štediše i pored presude Evropskog suda čekati da im Slovenija vrati novac”,  kazala je Omersoftić.

Najavila je i da ukoliko Ustavni sud Slovenije uskoro ne donese odluku i zaštiti štediše, oni će biti prisiljeni na organiziranje protesta pred zgradom Ambasade Slovenije u BiH.

Pozvala je i sve štediše koje imaju probleme i sa podnošenjem prijava za povrat štednje u Srbiji, jer su zbog rata u BiH mnogi ostali bez deviznih knjižica, da se obrate Udruženju, te da o tome obavijeste Vijeće ministara BiH kako bi se taj problem riješio na nivou država.

 

IZVORfena
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here