U sklopu Euromoney Foruma koji se održao  16. i 17.01.2018. godine, u Beču, UniCredit je predstavio studiju o bankarskom sektoru u Centralnoj i Istočnoj Evropi u 2018. godini.

  • Ekonomsko okruženje ostat će povoljno

Očekuje se da će ekonomsko okruženje u kojem posluju UniCredit banke u Centralnoj i Istočnoj Evropi ostati povoljno. Za većinu zemalja u Centralnoj i Istočnoj Evropi 2017. je bila najbolja godina od 2010. u pogledu ekonomskog rasta. U budućnosti se očekuje nastavak solidnog rasta BDP-a u većini zemalja (oko 3 posto ili više), no uz određeno umjereno usporavanje u 2018. i 2019.

  • Veći rast kreditiranja u većini zemalja

Premda će rast kreditiranja vjerojatno donekle usporiti u zemljama koje su imale najviše stope rasta tokom posljednje dvije godine, očekuje se da će se on povećati u zemljama koje su do sada zaostajale. Rast kreditiranja se očekuje u Mađarskoj, Sloveniji i Srbiji, dok određeno usporavanje očekujemo u Češkoj, Slovačkoj, Rumuniji i Turskoj. U ostalim zemljama stope rasta zadržati će se na razini trenutnih.

  • Nenaplativi krediti: Proaktivno djelovanje i bolja naplata poboljšali kvalitetu imovine i smanjili rizik u bilansima banaka

Smanjenje stopa nenaplativih kredita jedan je od najizraženijih trendova u Centralnoj i Istočnoj Evropi tokom posljednje tri godine, te se očekuje da će se nastaviti. Poboljšanje u ovom segmentu djelomično je rezultat prodaje nenaplativih kredita, bolje naplate i ekonomskog oporavka, posebice u Rumuniji, Mađarskoj, Srbiji i Sloveniji. Ovi će faktori nastaviti igrati važnu ulogu, pri čemu će poboljšano upravljanje rizicima ograničiti prilive novih nenaplativih kredita.

  • Profitabilnost će ostati na dosadašnjim nivoima, viša nego u bankama Zapadne Evrope

Profitabilnost, izražena u obliku dobiti prije poreza na ukupnu imovinu, vjerojatno će ostati na dosadašnjim razinama, koje su značajno više od onih u bankama UniCredit Grupe u Zapadnoj Evropi (1,3 posto nasuprot 0,4 posto). S obzirom na okruženje još uvijek relativno niskih kamata, kontroliranje troškova i fokus na kvalitetu imovine i dalje će biti od ključne važnosti.

  • Sredstva iz fondova EU nastavit će predstavljati priliku za bankarsko poslovanje

Priliv sredstava iz fondova EU u Centralnu i Istočnu Evropu ostat će značajan u nadolazećim godinama (u prosjeku između 1,5 posto i 3 posto BDP-a godišnje), što će predstavljati pokretač ekonomske aktivnosti. Kao rezultat toga, ujedno će predstavljati i priliku za omogućavanje kompanijama pristup bespovratnim sredstvima i finansijskim instrumentima putem posebnih bankarskih proizvoda i usluga.

  • Rast (kao rezultat) digitalnog poslovanja

Zemlje Centralne i Istočne Evrope predstavljaju idealno okruženje za promicanje digitalnog bankarstva zbog njihove relativno visoke stope sveukupne digitalizacije.

Višekanalni pristup klijentima, iskorištavanjem svih tačaka interakcije, unapređuje produktivnost i pružanje usluge klijentima dok istovremeno smanjuje nivo troškova. Digitalizacija procesa unapređuje iskustvo kupaca, podiže nivo kvalitete usluga savjetovanja i unapređuje prodaju na daljinu, povećavajući broj proizvoda dostupnih putem digitalnih platformi, te broj kontakata sa klijentima.

Uz to, integriranje napredne analitike osigurava zadovoljavanje potreba kupaca i pomaže u predviđanju promjena u bankarskom sektoru danas i u budućnosti.

  • Prilike za upravljanje imovinom

Danas je neto finansijska imovina domaćinstva u Centralnoj i Istočnoj Evropi otprilike dvostruko veća u odnosu na 2006. godinu. Proizvodi privatnog bankarstva igrat će sve važniju ulogu u svjetlu još uvijek značajnog jaza između imovine domaćinstva u odnosu na razvijenije ekonomije i perspektive kontinuiranog ekonomskog oporavka. Pružat će se prilike za savjetovanje, raznovrsnu ponudu proizvoda, povećanje imovine pod upravljanjem, te još značajnije usavršavanje proizvoda.

  • Područja koja treba uzeti u obzir

Bilo kakva prognoza treba uzeti u obzir okruženje niskih kamtnih stopa u nekim zemljama Centralne i Istočne Evrope koje bi moglo uticati na profitabilnost, zatim uticaj regulatornih pritisaka i zakonodavnih mjera, te izglede za Tursku i ograničen rast u Rusiji.

 

 

IZVORSaopštenje UniCredit Bank d.d.
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here