Informativni portal

Udruženje poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine u cijelosti podržava opravdane zahtjeve radnika Željezare Zenica da se konačno riješi njihov status i realiziraju njihova prava, koja su godinama bila zloupotrebljavana od strane pojedinaca. U skladu sa tim opredjeljenjem pouzivamo institucije vlasti da što prije pronađu  i ponude kvalitetna rješenja za ove probleme.

Udruženja poslodavaca FBiH zastupa stav da prava radnika utvrđena zakonima, kolektivnim i granskim ugovorima moraju biti u cijelosti ispoštovana, kako radnici ne bi bili prisiljeni svoja prava tražiti na ulici, štrajkovima glađu i blokadama saobraćajnica.

Udruženje poslodavaca FBiH ukazuje da se rješavanje prava obespravljenih radnika ne bi trebalo odraziti na radna mjesta radnika u kompanijama koje poštuju zakonske propise, kolektivne i granske ugovore o radu i ispunjavaju svoje obaveze prema uposlenicima.  Nažalost, već sada smo svjedoci da kompanije koje ispunjavaju svoje zakonske obaveze prema uposlenicima trpe štetu, zbog nemogućnosti da se njihov proizvodni proces, a pogotovo dostava robe naručiocima odvija bez zastoja.

Stoga, Udruženje poslodavaca FBiH poziva obespravljene radnike da omoguće neometan radni proces u drugim kompanijama, kako se zbog nemogućnosti realizacije dogovorenih poslova ne bi dovela u pitanje radna mjesta, proces proizvodnje i ispunjavanje ranije preuzetih obaveza prema naručiocima proizvoda i usluga.

Iz tog razloga iz Udruženja poslodavaca FBiH pozivaju radnike Željezare Zenica da omoguće kompanijama sa područja Zeničko-dobojskog i Srednjebosanskog kantona da neometano vrše transport svojih proizvoda.  Jer, radikalnim potezima, problemi neće biti riješeni, a bit će nanesena šteta zbog koje će trpiti kako već obespravljeni radnici, tako i oni čiji je radni proces ugrožen ovakvim, radikalnim mjerama.

Nažalost, problem ugroženih radničkih prava, nije samo problem radnika Željezare Zenica pa je za očekivati da u ovoj, predizbornoj godini problem eskalira, te da će značajan broj obespravljenih radnika koji godinama trpe posljedice lošeg poslovanja i upravljanja u svojim firmama, svoja prava zatražiti kroz ove nepopularne mjere, od kojih će biti malo koristi, ali bi štete mogle biti nemjerljive.

Udruženje poslodavaca FBiH, iako nije uzročnik ovih problema,  spremno se u punom kapacitetu uključiti u rješavanje statusa radnika Željezare Zenica, ali i svih drugih obespravljenih radnika,  s ciljem rješavanja njihovih opravdanih zahtjeva.

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here