Delo

Iz švicarskog farmaceutskog giganta Novartisa objavljeno je da su u 2017. godini ostvareni dobri poslovni rezultati zahvaljujući snažnoj prodaji dva lijeka koji su i do sada bili glavni motor njihovih prihoda.

Novartisova neto dobit porasla je u prošloj godini za 15 posto na 7,7 milijardi dolara. Prihodi su mu porasli jedan posto, na 49,1 milijardu dolara.

“Novartisu je 2017. bila dobra godina”, konstatirao je izvršni direktor Joe Jimenez.

Lijek za psorijazu Cosentyx “dosegnuo je status multi-blockbustera”, prihodi od prodaje lijeka za srce Entresto premašili su 500 miliona dolara, a rast je ponovo zabilježilo i poslovanje za njegu očiju Alcon, navodi se u saopćenju.

Operativna dobit od 12,9 milijardi dolara bila je “okvirno na nivou prethodne godine, budući da su rast prodaje i produktivnost u cijelosti amortizirali eroziju rezultata povezanu sa generičkim lijekovina i ulaganja u rast”, naveli iz švicarske kompanije.

„Zahvaljujući nekoliko ključnih promocija lijekova u bliskoj budućnosti i našem novom operativnom modelu Novartis je spreman za održivi rast”, zaključio je izvršni direktor Jimenez.

IZVORseebiz
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here