fena

U okviru CILAP projekta , “Izgradnja kapaciteta za unapređenje zemljišne administracije i procedura u Bosni i Hercegovini“, čiji je cilj izgradnja kapaciteta, prijenos znanja i povećanje efikasnosti i pouzdanosti procesa zemljišne administracije u BiH, od 22. do 25. januara organizirana je studijska posjeta institucijama švedske zemljišne administracije.

Delegacija institucija iz BiH čine ministrica finansija Federacije BiH Jelka Milićević, ministar finansija RS Zoran Tegeltija, direktor Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove Željko Obradović, direktor Porezne uprave Federacije BiH Šerif Isović, direktorica Uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove RS Bosiljka Predragović, direktorica CILAP projekta Anđa Zimić, te koordinatori CILAP projekta u oba entiteta Denis Tabučić i Stojan Jungić.

Studijska posjeta je organizirana sa ciljem detaljnog upoznavanja sa sistemom zemljišne administracije u Švedskoj, sa posebnim osvrtom na saradnju švedske geodetske uprave i porezne uprave u kreiranju sistema procijene vrijednosti nekretnina.

Kako je saopćeno iz Ministarstva finansija FBiH,  Švedska predstavlja dobar primjer međusobne saradnje svih institucija i učesnika u procesima zemljišne administracije. Uska saradnja švedske geodetske i porezne uprave je dobar primjer u kreiranju procedura procjene vrijednosti koje su temelj za razvijeno tržište nekretnina.

Tokom studijske posjete, prisutnima su detaljno prezentirane teme, kao što su funkcioniranje Švedske porezne uprave, metode procjene poreza na imovinu i poreza na nekretnine, pojedinačne odgovornosti Švedske porezne uprave i Lantmäteriet-a (Švedske geodetske uprave) u procesu procjene vrijednosti poreza, uloga efikasne zemljišne administracije u razvoju švedskog društva u cjelini i ustroj Lantmäteriet-a i koliko dobro organizirane institucije utiču na efikasnost usluga i dobru saradnju sa svim ostalim institucijama.

Prezentirane su nadalje i teme kao što su Registar cijena nekretnina (RCN) i masovna procjena, koristi za Švedsku, važnost RCN-a za Ministarstvo finansija i budžeta, saradnja Lantmäteriet-a i Švedske porezne uprave u realizaciji efikasnog sistema procjene nekretnina, te uloga Lantmäteriet-a u stvaranju sistema procjene nekretnina.

 

IZVORfena
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here