Direktno.hr

Evropska komisija ove godine počinje sa provođenjem programa “WiFi4EU”, ukupno vrijednog 120 miliona eura, namijenjenog jačanju lokalne besplatne i nediskriminirajuće bežične povezivosti, te promicanju povezivanja građana na javnim mjestima, saopćila je u Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM).

Program je namijenjen svim zemljama članicama Evropske unije, a odnosi se na izgradnju WiFi infrastrukture na lokacijama kao što su trgovi, parkovi, biblioteke, muzeji, javne ustanove, zdravstveni centri i sl.

Program se odnosi za period od 2017 -2019. godine, a kako napominju iz HAKOM-a, predstavlja priliku za općine ili zajednice općina, druga tijela i institucije javne vlasti, da bespovratnim sredstvima evropskih fondova omoguće korištenje bežičnog interneta na mjestima okupljanja većeg broja ljudi, odnosno, mjestima koja se smatraju središtima javnog života.

Prihvatljivi korisnici su jedinice lokalne samouprave, a prijaviti se mogu preduzeća i ustanove koji su u vlasništvu jedinica lokalne samouprave, navodi se u saopćenju.

Korisnici podrške će biti obavezni osiguravati internetsku povezivost Wi-Fi mreže, te plaćanje troškova održavanja dobivene opreme u trajanju od tri godine.

Podrška će biti izdana u obliku vaučera prosječne vrijednosti 15.000 eura po prijavitelju, kojim će se plaćati izgradnja i oprema, a Evropska komisija će isplatiti vrijednost vaučera izvršitelju radova/dobavljaču opreme, koji će bit registrirani na portalu Evropske komisije vezanom uz WiFi4EU inicijativu.

 

IZVORseebiz
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here