Cafe.ba

Jučer je objavljena lista Svjetskog ekonomskog foruma po kojem je Hrvatska sedma među 103 tranzicijske zemlje po indeksu inkluzivnog razvoja, koji pokazuje razvijenost nacionalnih ekonomija prema životnom standardu, održivosti i (ne)jednakosti, a danas je u Davosu predstavljena lista “Najboljih zemalja” za 2018. godinu.

Hrvatska je tu 50. od ukupno 80 odabranih zemalja, što je nazadak za jedno mjesto u odnosu na prošlu godinu, ali je i dalje najbolja od svih država iz regije koje su se uopće uspjele “kvalificirati” na listu, Slovenija je 53., a Srbija 78. na listi. Od zemalja u Evropskoj uniji sa kojima se često uspoređujemo ispred Hrvatske su Poljska (32.), Češka (33.) i Mađarska (38.), a zaostaju Rumunija (54.) i Bugarska (56.).

Lista “Najboljih zemalja” koju predvode Švicarska, Kanada i Njemačka, nastala je tako da je 21.117 ispitanika iz 36 država raspoređenih po cijelom svijetu, ocjenjivalo ukupno 65 svojstava koji se koriste opisujući neku zemlju i koja su relevantna za uspjeh modernih država. Tih 65 karakteristika je autor istraživanja “US News&World report” rasporedio u osam podgrupa na osnovu kojih je izračunat konačni rejting neke zemlje.

Hrvatska je najbolje plasirana u podgrupi “Avantura” (24. od 80 zemalja), gdje su ocjenjivani atrbuti poput zabavna, prijateljska i slično (najvišu ocjenu u ovoj grupi dobila je za klimu), a najlošija u podgrupi “Moć” (77.), gdje se ocjenjuje politički, ekonomski, diplomatski i vojni utjecaj.

 

IZVORseebiz
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here