mostarski.ba

Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine, koji ove godine obilježava 130 godina postojanja, danas su posjetili ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović, ambasador Republike Turske u BiH Haldun Koc i direktor TIKA-e Faruk Alimci.

Cilj posjete jeste, kako je predstavnicima medija rekao Osmanović, da se na licu mjesta vidi kako se TIKA može uključiti u rekonstrukciju Muzeja.

Osmanović je podsjetio da će iz Fonda američkih ambasadora biti izvedena rekonstrukcija krova Muzeja, a očekivanja su da će TIKA pomoći rekonstrukciju stolarije.

“Muzej i sama infrastruktura zahtijevaju ulaganja koja sam muzej ne može finansirati. Ministarstvo civilnih poslova fokusirano je da se uposlenicima Muzeja isplate plaće koje su u velikom zaostatku”, rekao je Osmanović.

Ambasador Turske u BiH Haldun Koc istaknuo je da je Zemaljski muzej od izuzetnog značaja za BiH.

“Svugdje u svijetu ovako bogati i značajni muzeji služe ne samo da se na najbolji način pohrani ono što čini historiju i kulturu, već su i za mlade pravi izvori informacija”, rekao je turski ambasador.

On je kazao da će Turska putem svoje agencije za saradnju TIKA-e dati podršku Muzeju i očuvanju bh. kulturno historijskog blaga.

Također će jedan stručnjak iz Zemaljskog muzeja biti na obuci u institucijama srodnog tipa u Turskoj.

Direktor Zemaljskog muzeja Mirsad Sijarić, naveo je da treba puno uraditi na infrastrukturi, kako bi se ponovno uvele stalne postavke Muzeja, te zaposliti mlade ljude na mjesta koja su upražnjena.

 

IZVORfena
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here