N1

Facebook je najavio da će u Evropi otvoriti tri nova centra za digitalno opismenjavanje građana, a njegov potez podudario se sa nezadovoljstvom u Evropskoj uniji nastojanjima tehnoloških divova da smanje svoje porezne obaveze.

Centri će biti otvoreni u Španiji, Poljskoj i Itatliji, a u Facebooku najavljuju i 10 miliona eura ulaganja u Francuskoj preko tamošnjeg centra za istraživanje umjetne inteligacije.

Facebook je već otvorio slične centre u zemljama poput Nigerije i Brazila.

“Ljudi strahuju da će ih digitalna revolucija pregaziti, pa želimo ulagati u digitalno opismenjavanje kako bismo im omogućili stiecanje digitalnih vještina potrebnih za punopravno sudjelovanje u digitalnoj ekonomiji”, kazala je poslovna direktorica Facebooka Sheryl Sandberg.

Centri će nuditi kurseve za digitalno i medijsko opismenjavanje i sigurnost na Internetu grupama sa ograničenim pristupom tehnologiji, uključujući stariju populaciju, mlade i izbjeglice.

U Facebooku planiraju do 2020. godine obučiti milion građana i vlasnika kompanija, uz klasične kurseve za 100.000 malih i srednjih poduzeća, te internetske kurseve za 250.000 kompanija.

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here