Bosanskohercegovački telekom operateri najavljuju da bi u narednom periodu moglo doći do sniženja cijena usluga u roaming mreži među zemljama zapadnog Balkana. U izjava predstavnika bh. telekom operatera za Business magazin podsjećaju da smo trenutno u trećoj, posljednjoj fazi snižavanja cijena roaminga u regionu.

Podsjećamo da je prije nekoliko dana, nakon sastanka telekomunukacijskih operatera sa prostora zapadnog Balkana održanog u Bruxellesu, iz Evropske komisije zatraženo od kompanija iz regije da istraže mogućnosti smanjenja cijena roaminga među zemljama zapadnog Balkana.

“Sporazum koji postoji na državnom nivou između četiri zemlje regiona unutar kojeg je i BiH, a koji je stupio na snagu 1. jula 2015. godine, sada je u trećoj posljednjoj fazi snižavanja cijena. Nakon toga, Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) bi vjerovatno mogla početi sa definiranjem cijena roaminga na evropskom nivou što će biti teško tehnički implementirati obzirom na brojnost paketa koje imaju sva tri operatora u zemlji. Očekuje se da će cijela 2018. godina proteći u realizaciji posljednje faze regulacije roaminga“, naveli su iz BH Telecoma.

Na ovaj način želi se olakšati proces promjena i ohrabriti pozitivne pomake u području telekomunikacijskog tržišta u regiji.

HT Eronet na planu cijena roaming usluga ima komercijalne ponude koje su krajnji korisnici dobro prihvatili i koje omogućavaju povoljno komuniciranje u roamingu, kako u zemljama EU-a, tako i onih izvan EU-a. Za Business Magazine iz ove kompanije dobili smo zvaničan stav o mogućem smanjenju cijena roaminga među zemljama zapadnog Balkana.

“U periodu 2015. – 2017. godine, poštujući Sporazum nadležnih ministarstava i regulatornih tijela, operateri iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore i Makedonije, usaglasili su poslovni odnos kojim su značajno smanjili cijene roaming usluga svojim korisnicima kada se korisnik nalazi u roamingu u navedenim zemljama. Time je omogućeno da su te cijene od 1. jula 2017. godine izjednačene sa cijenama usluga definisanim EU regulativom broj 531/2012. Za očekivati je da se cijene roaming usluga između operatera u zemljama zapadnog Balkana i dalje postepeno snižavaju, u skladu sa evropskom regulativom i praksom, što će HT Eronet svakako podržati i primijeniti“, rečeno nam je iz HT Eronet.

Predstavnici Telekom Srbija grupe i kompanije m:tel prisustvovali su sastanku telekom operatera Zapadnog Balkana u Briselu, u cilju sagledavanja mogućnosti približavanja uslova komunikacije u regionu i EU.

“Korisnicima kompanije m:tel BiH od 1. jula prošle godine omogućeno su znatno niže cijene komunikacije u romingu u Srbiji, Crnoj Gori i Makedoniji. Njima su na raspolaganju pogodnosti još povoljnije komunikacije kada se nalaze u mrežama članicama Telekom Srbija grupe“, naveli su iz kompanije m:tel.

Plan za sve naredne korake trebao bi biti predstavljen na idućem samitu EU, zapadni Balkan, koji će biti održan u maju ove godine u Sofiji.

IZVORBusiness Magazine
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here