Direktor UPFBiH Mladen Pandurević uputio je sa današnje konferencije za novinare poziv i sindikatima da u dobroj vjeri i partnerskom odnosu pristupe pregovaranju i potpisivanju granskih kolektivnih ugovora.

„U pregovore potrebno ući sa željom da oni budu uspješno okončani i odreći se maksimalističkih zahtjeva. Kolektivnim ugovorima su propisana minimalna garantovana prava, što ne znači da će takva biti u praksi i nigdje gdje je potpisan granski kolektivni ugovor nisu u primjeni minimalna prava“, istaknuo je Pandurević.

Podsjetio je da je Upravni odbor UPFBiH jednoglasno zaključio da se preporučuje grupacijama da se odmah pristupi pregovorima za zaključivanje granskih kolektivnih ugovora i produženju važećih, pokretanju inicijativa za potpisivanje preostalih granskih kolektivnih ugovora, te potpisivanje granskih kolektivnih ugovora i u djelatnostima u kojim nema reprezentativnih sindikata.

„Poziv upućen sindikatima nije prozivanje bilo koga, niti za zastoj treba tražiti krivce, nego samo stimulativno djelovati s ciljem da socijalni dijalog bude nastavljen u insteresu poslodavaca, ali i uposlenika“, kazao je Pandurervić. 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here