Nepunih mjesec dana po imenovanju Gorana Perkovića, inače profesora na Poljoprivrednom fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu, na poziciju direktora Uprave BiH za zaštitu zdravlja bilja, ovdje je 1. oktobra 2017. godine izdat fitosanitarni certifikat broj 213417 koji je našu zemlju koštao tržišta Ruske Federacije za plasman jabuka.

Naime, izvoz jabuka iz Bosne i Hercegovine na tržište Ruske Federacije bit će zabranjen od ponedjeljka, 22. januara ove godine, potvrđeno je na  službenoj internet stranici Službe za veterinarstvo i fitosanitarni nadzor Ruske Federacije “Rosselkhoznadzor”.

Federalna služba presrela je 18,925 tona svježih jabuka iz BiH upakovanih u sanduke sa fitosanitarnim certifikatom za koji su ruske službe utvrdile da je dodijeljen za prepakovane poljske jabuke kao domaću robu iz BiH.

 

Iz Rosselkhoznadzora upućuju da ova činjenica svjedoči o neuspjehu BiH da preuzme obaveze u skladu sa Međunarodnom konvencijom o zaštiti bilja, Međunarodne standarde za fitosanitarne mjere.

Prevara koja nam donosi sankcije, navodno dolazi jedne kompanije iz RS koja se okuražila na ovako nešto.

IZVORBusiness Magazin
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here