Auto Republika

Potražnja za novim automobilima u Evropi pala je na kraju 2017. godine pod utjecajem kalendarskih faktora a oštar je pad nakon više mjeseci zabilježen i u Hrvatskoj, pokazao je izvještaj udruženja proizvođača ACEA.

U decembru je u 27 zemalja Evropske unije (bez Malte za koju podaci nisu bili dostupni) registrirano ukupno 1.088.498 novih automobila, 4,9 posto manje nego u istom mjesecu godine ranije, što u ACEA-i objašnjavaju ponajprije kalendarskim faktorima.

Pad je zabilježen na gotovo svim velikim tržištima, uz izuzetak Španije koja je zabilježila 6,2 posto više registriranih novih automobila.

U Velikoj Britaniji prodaja je pala deveti mjesec zaredom, i to za 14,4 posto.

U skupini starih članica EU zabilježen je pad prodaje za 5,4 posto dok je u novoj Evropi prodaja stagnirala.

U Hrvatskoj su u decembru registrirana ukupno 2.024 nova automobila, čak 40,2 posto manje nego u istom mjesecu godine ranije, pokazuju podaci ACEA-e

U cijeloj prošloj godini broj registriranih novih automobila u 27 zemalja EU (bez Malte) prvi je put od 2007. premašio 15 miliona eura. U odnosu na 2016. godinu uvećan je za 3,4 posto.

Među pet velikih tržišta najsnažniji su rast prošle godine zabilježile Italija i Španija, za 7,9 odnosno 7,7 posto. Slijedi Francuska sa 4,7 posto, te Njemačka sa 2,7 posto.

 

IZVORseebiz
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here