Večernji.hr

Britanski energetski div British Petroleum (BP) objavio je da će u poslovnim rezultatima za četvrto tromjesečje 2017. godine uknjižiti dodatni trošak u iznosu 1,7 milijardi dolara vezano za izlijevanje nafte u Meksičkom zaljevu 2010. godine.

Time se BP-ovi ukupni troškovi vezani za katastrofalno izlijevanje nafte u Meksičkom zaljevu u 2010. godini, uključujući novčane kazne i naknade kompanijama, penju na kraju 2017. godine na oko 65 milijardi dolara.

Britanska kompanija u saopćenju navodi i kako u ovoj godini očekuju još tri milijarde dolara troškova povezanih sa tom katastrofom, što je milijardu dolara više nego što su očekivali do sada.

“Obrada potraživanja skoro je završena i daje nam bolji pregled nad preostalim obavezama”, izjavio je glavni finansijski direktor BP-a Brian Gilvary.

“Trošak koji ćemo na temelju toga preuzeti u okviru je naših mogućnosti, definiranih našim postojećim finansijskim okvirom, pogotovo nakon što smo kompaniju ponovo uravnotežili” zahvaljujući višim cijenama nafte, dodao je Gilvary.

Sudbina i ugled BP-a uzdrmani su iz temelja katastrofom izlijevanja nafte prije osam godina, koju je uzrokovala eksplozija na unajmljenom bušotinskom postrojenju Deepwater Horizon.

 

IZVORseebiz
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here