fena

U sjedištu Vlade Zeničko-dobojskog kantona, na inicijativu sindikalne organizacije preduzeća Željezara Zenica, održan je sastanak oko rješavanja problema ovog preduzeća, koje se nalazi u predstečajnom postupku.

Na ovaj sastanak pozvani su predstavnici Sindikata ArcelorMittala i generalni direktor ove kompanije Biju Nair, ali se nisu odazvali na ovaj poziv što je malo iznenađenje obzirom da je Vlada Federacije BiH suvlasnik kompanije „ArcelorMIttal Zenica“.

„Nažalost predstavnici ArcelorMittala i direktor nisu došli na sastanak iako su zvanično imali poziv. Zvanično ćemo uputiti poziv ministarstvu  da dođu na sastanak i da razgovaramo o zajedničkom rješavanju problema. Obzirom da je ovaj problem Željezare naš i djelimično ArcelorMittala. Pod pritiskom svog sindikata, gospodin Biju je meni tako prenio da je potpisao ugovor sa dvije firme iz Zenice, a sve u cilju da spriječi najavljeni štrajk radnika ArcelorMittala“, kazao je nakon sastanka ministar Nermin Džindić.

Na sastanku je razgovarano o trenutnom stanju i narednim zadacima u rješavanju radno-pravnog statusa oko 340 radnika Željezare Zenica, koja će najvjerovatnije već od sutra, srijeda 17.januara, nakon rasprave na Općinskom sudu u Zenici ići u stečajni postupak.

Članovi Sindikata Željezare Zenica instistiraju da im se pomogne u obnovi radnog procesa proizvodnje hrane za radnike kompanije ArcelorMittal Zenica, obzirom da te poslove može uspješno da obavlja oko 120 radnika ovog preduzeća, kako su ga obavljali više od 50 godina za potrebe nekadašnjeg metalurškog kombinata.

 

IZVORfena
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here