Španija će zamijeniti SAD na mjestu drugog najpopularnijeg turističkog odredišta u svijetu, dok Francuska zadržava prvo mjesto, pokazuju podaci iz analize UN-ove Svjetske turističke organizacije (UNWTO).

Prema izvještaju te organizacije, ukupni broj međunarodnih turističkih dolazaka porastao je u prošloj godini u svijetu za sedam posto, odnosno na 1,3 milijarde turista. Očekuje se da će se taj snažan zamah nastaviti i u 2018. godine, uz stopu rasta od četiri do pet posto. UNWTO je izvijestio da konačne brojke neće biti objavljene do proljeća.

U 2016. godini i SAD i Španija ostvarile su oko 76 miliona međunarodnih posjetitelja, ali prošle sedmice je španski premijer Mariano Rajoy kazao da je ta zemlja u 2017. zabilježila rekord od 82 miliona posjetitelja, što je porast od osam posto u odnosu na prethodnu godinu.
U preliminarnoj analizi turističkih podataka za 2017. iz UNWTO je poručeno: „Vođena mediteranskim destinacijama, Evropa bilježi izvanredne rezultate za tako veliku i prilično zrelu regiju”.

U prošloj godini u Evropi je ostvaren porast međunarodnih dolazaka za osam posto, kao i u Africi, dok su regije Azija i Pacifik imale rast od šest posto, Bliski Istok pet, a Amerika tri posto.

 

IZVORseebiz
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here