mladen

Predstavnici naših kompanija za Business Magazine govorili su o, uprkos brojnim poteškoćama, ostvarenim poslovnim rezultatima u protekloj godini i otkrili nam nove planove i ideje. U kakvom su poslovnom ambijentu poslovale domaće kompanije, saznajte kroz njihove odgovore na pitanja. O radu i planovima Udruženja poslodavaca FBiH, govori Mladen Pandurević, direktor.

Kako ocjenjujete poslovni ambijent u BiH tokom 2017. godine uopće?

Pandurević: Poslovni ambijent u protekloj godini, nažalost, bio je lošiji nego u 2016. godini. Da to nije samo mišljenje iz Udruženja poslodavaca, pokazuje i izvještaj Doing Business Svjetske banke. Očigledno je da je pored nekih pozitivnih pomaka i popravljanja nekih makroekonomskih indikatora, ambijent loš. Do porasta izvoza, blagog porasta zaposlenosti i drugih pomaka dolazi zahvaljujući poslodavcima, a ne vlasti, tačnije rečeno dolazi uprkos vlasti.

S kojim izazovima u poslovanju ste se susretali u prethodnoj godini?

Pandurević: Veoma puno važnih sistemskih zakona nisu usvojeni , a u predloženim rješenjima je možda i bolje da nisu usvojeni sa takvim odredbama. Mislim da je čak 21 zakon u pitanju koje je Udruženje predložilo Vladi i nadležnim ministarstvima i nijedan od njih nije ušao čak ni u parlamentarnu proceduru. Ono što je nama najneprihvatljivije bilo u protekle dvije godine jeste da nijedan propis nije usvojen na nivou FBiH, a da nije predstavljao opterećenje za poslodavce.

Kakvi su planovi vaše kompanije za 2018. godinu?

Pandurević: Naredna godina je izborna i mi se pripremamo za to. Rješenja koja smo u ovoj godini ponudili vlasti, ponuditi ćemo svim političkim strankama koje budu učestvovale na izborima i od njihovog odgovora na naše prijedloge, zavisit će naša pozicija na izbore. One stranke koje budu prihvatile naša rješenja Udruženje poslodavaca FBiH će javno podržati. U Udruženju nikada nismo bili pesimisti iako je situacija iz godine u godinu sve teža i složenija.

IZVORBusiness Magazine
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here