Predstavnici naših kompanija za Business Magazine govorili su o, uprkos brojnim poteškoćama, ostvarenim poslovnim rezultatima u protekloj godini i otkrili nam nove planove i ideje. U kakvom su poslovnom ambijentu poslovale domaće kompanije, saznajte kroz njihove odgovore na pitanja. O radu i planovima kompanije Mann+Hummel BA, govori Mahmut Galijašević, direktor.

Kako ocjenjujete poslovni ambijent u BiH tokom 2017. godine uopće?

Galijašević: Stalne najave ili same promjene zakonskih rješenja koje u većini slučajeva nisu išle u koristi realnom sektoru, nepovoljno su utjecale na poslovni ambijent u Bosni i Hercegovini. U našoj zemlji i dalje su u prvom planu političke teme, dok su ekonomski razvoj države i stvaranje pozitivne poslovne klime umnogome zapostavljeni.

 

S kojim izazovima u poslovanju ste se susretali u prethodnoj godini?

Galijašević: Činjenica je da ovogodišnji rast industrijske proizvodnje u čitavom svijetu (prognoze su 3,6 posto u 2017. godini) imao pozitivan efekat i na našu kompaniju, koja u ovoj godini bilježi najveći rast prometa i broja uposlenih u svojoj historiji. Prognoze rasta industrijske proizvodnje najavljene su i u narednoj godini, što je svakako i šansa za bh. kompanije, kao i šansa za privlačenje stranih investitora. Međutim, ponovo zbog pomjeranja fokusa na politiku, a ne ka stvaranju povoljne ekonomske klime kroz rasterećenje realnog sektora, bojim se da će nas ovaj pozitivni val ponovo zaobići.

Kakvi su planovi vaše kompanije za 2018. godinu?

Galijašević: U godini koja je pred nama, Mann+Hummel BA nastavit će dalji razvoj kompanije kroz niz novih projekata koji će osigurati nove kupce i povećanje proizvodnje, a samim tim i povećanje broja uposlenih. Naša je želja da završimo značajne investicije koje smo započeli u 2017. godini sa širenjem proizvodnog i logističkog prostora.

IZVORBusiness Magazine
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here