Uprkos ranijim procjenama propusta i nezakonitosti, ove sedmice, Službeni glasnik Unsko-sanskog kantona objavio je novu Odluku o spisku lijekova za obavezno zdravstveno osiguranje USK-a.

Većina komentara o novoj Esencijalnoj Listi lijekova su napravili domaći proizvođači tvrdeći da su oni zamagljeni preferencom stranih proizvođača i da spisak pronađenih nije u skladu sa federalnim zakonom o lijekovima. Najveći proizvođač lijekova u BiH, Bosnalijek upozorio je da je na svojoj listi neopravdano izostavljeno 35 njihovih lijekova, a “tehničke greške” u svojoj odluci nedavno je potvrdila kantonalna vlada.

Iz Bosnalijeka danas ističu da su svjesni činjenice da je odluka o novoj bitnoj listi objavljena i da će njegova primjena početi. Oni dodaju da je to stvar hitne reakcije tužilaštva i istražnih tijela, jer su u novembru ukazivali na “niz nelegalnih akcija u formiranju bitne liste”. 

Pojašnjava da navedene odluke, prije svega, u suprotnosti sa odredbama člana 8. stav 2. lijekova FBiH (Sl. Novine FBiH, br. 109/12) i člana 6. stav 2. “Pravilnika o bližim kriterijumima za izbor lijekova, postupak i način donošenja liste lijekova u Federaciji, način stavljanja i skidanja lijekova sa liste lijekova, obaveze ministarstva zdravstva, fondova za zdravstveno osiguranje, kao i proizvođača i trgovaca lijekovima navedene na listi lijekova, kao i korištenje lijekova “(Sl. novine FBiH br. 45 / 13), kojim je propisano da lijekovi sa liste lijekova obaveznog  zdravstvenog osiguranja FBiH, obavezno uključena u listu lijekova koji se mogu propisivati i izdavati na teret obaveznog zdravstvenog osiguranja kantona.

 

IZVORfena
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here