fena

Rezanje i isporuku proizvoda od drveta kupaca u Unsko-sanskog kantona se obavljaju u potpunosti u skladu sa svim zakonskim zahtjevima zahvaljujući programu koji su razvili inženjeri Šumskog privrednog društva “Unsko-sanske šume” Haris Koljic i Jasmina Mešić.

Koljic je rekao da je ovaj Program omogućava praćenje proizvodnje drvne proizvodnje i pruža garanciju kupcima da se sječa vrši potpuno legalno i u skladu sa zakonskim propisima za svaki “komad drveta”.

On također ističe da sličan sistem se već razvio u regiji kao što su Hrvatska, Slovenija, Srbija itd.

Većina šumsko-privrednih društava u Federaciji BiH ima FSC certifikat kao potvrdu da je šumsko-privredno društvo, koji implementiraju ekološki odgovorno, društveno korisno upravljanje šumskim resursima

Međutim, postoji rizik da drvo dolazi iz ilegalne sječe, što je jedan aspekt “nelojalne konkurencije“. Drvo iz nezakonite sječe nije oprezovano niti građani kroz porez imaju koristi od toga.

Pored toga, ilegalna sječa predstavlja prijetnju izloženosti kompanije razaranju i degradaciji šumskog stabla, jer se sječa obavlja nekontrolisano, bez ikakvog izbora i poštovanja ekoloških principa.

To je bio jedan od razloga zašto Unsko-sanske šume, kako ističu inženjeri ističu ovaj nformacioni sistem koji reguliše sve šumarske djelatnosti, od kojih je najvažnija proizvodnja šumskih drvnih sortimenata.

Zahvaljujući ovom informacionom sistemu, može se jamčiti za svaki komad drveta koji dolazi iz pravne sječe, jer u svakom trenutku je doslovno moguće locirati mjesto sječe, zahvaljujući GPS tehnologiji i odrediti vrijeme i osobu koja obavlja sve aktivnosti u proizvodnom procesu. Svaki komad drveta ima svoju “ličnu kartu”, čiji podaci mogu se provjeriti bilo kada i bilo gdje.

Program se sastoji od sedam aplikacija za prikupljanje i obradu podataka, što omogućava radnicima da donose odluke direktno na terenu, što ranije nije bio slučaj.

Koljic navodi da proizvodni sistem ima za cilj omogućiti svim radnicima u pripremi i realizaciji proizvodnje, pomoću naprednih alata za prikupljanje i obradu podataka, i upravljačke strukture kontrole kompanije procesa rada u brz, kvalitetan i efikasan način donošenja poslovnih odluka na osnovu pravih informacija, kao i da zahvaljujući tome imaju mogućnost bržeg protoka informacija iz različitih nivoa organizacije kompanije.

Jedna od prednosti takvog sistema je, dodaje se, da se resursi koriste racionalno, a drugi se odnosi na praćenje štetočina koje su prisutne u šumi.

 

IZVORfena
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here