Predstavnici naših kompanija za Business Magazine govorili su o, uprkos brojnim poteškoćama, ostvarenim poslovnim rezultatima u protekloj godini i otkrili nam nove planove i ideje. U kakvom su poslovnom ambijentu poslovale domaće kompanije, saznajte kroz njihove odgovore na pitanja. O radu i planovima kompanije Mehanizmi B, govori Mirko Karaulac, direktor.

Kako ocjenjujete poslovni ambijent u BiH tokom 2017. godine uopće?

Karaulac: Poslovna 2017. godina može se ocijeniti bez značajnijih promjena u odnosu na prethodnih nekoliko godina po pitanju poslovnog ambijenta u BiH. Nema bitnih poboljšanja u tom smislu.

 

S kojim izazovima u poslovanju ste se susretali u prethodnoj godini?

Karaulac: Porezi i doprinosi se ne smanjuju, a nema ni naznaka kretanja prema poboljšanju ovih pitanja. Situacija sa javnim fondovima je i dalje ista ili slična, naročito je teška situacija sa Fondom zdravstva, gdje ne možete nikako dobiti refundaciju bolovanja po odobrenim rješenjima i po nekoliko godina. Kod Fonda dječije zaštite nešto je bolja refundacija, ali su opterećenja ostala ista. Za konkurentnost, firme se moraju osloboditi ili značajno rasteretiti od davanja fondovima. Banke su skupe, nerealne su stope  provizija, kamata i sve ostalo redom. Kod Uprave za indirektno oporezivanje ima veoma pozitivnih koraka, npr. sa aspekta rasterećenja po osnovu potreba za bankarskim garancijama (uz vlastite garancije), odobravanja i primjene povlaštenih procedura lokalnih-kućnih carinjenja, razumijevanja kod svakodnevnih potreba vezanih za procedure i sl. Potrebno bi bilo još više omogućiti privrednim društvima edukacije iz raznih oblasti poput spoljnotrgovačkog prometa, radnog prava, poreske politike, novih metoda organizacije i sl., odnosno što više ulagati u ljude na prihvatljivi način.

Kakvi su planovi vaše kompanije za 2018. godinu?

Karaulac: Planovi u kompaniji Mehanizmi B su uvođenje novih tehnologija, novih standarda (konkretno ISO standarda za auto industriju, saradnja sa fakultetima u cilju  unapređenja proizvodnih procesa i njihove stabilnosti.

IZVORBusiness Magazine
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here