Agro dan

Ljubitelje sira obradovat će vijest da je nova studija provedena na Školi za javno zdravlje pri Univerzitetu Soochow u Kini otkrila kako svakodnevni unos oko 40 grama sira može pomoći u smanjenju rizika od srčanog i moždanog udara. Sir sadrži nutrijente koji koriste našem zdravlju, poput kalcija, cinka i vitamina A i B12, ali sadrži i zasićene masti koje mogu povećati nivo holesterola u krvi i podići rizik od srčanih bolesti. Nova studija, ipak, poručuje da popularni mliječni proizvod ima upravo suprotan efekat na kardiovaskularno zdravlje. Autor studije Li-Qiang Qin i njegovi kolege analizirali su 15 opservabilnih studija koje su se bavile učinkom sira na rizik od kardiovaskularnih bolesti, a svoje su rezultate objavili u European Journal of Nutrition.

Istraživanja koja su analizirali obuhvatila su više od 200.000 učesnika, a učinak svakodnevne zastupljenosti sira u njihovoj dijeti praćen je duže od 10 godina. Analiza je otkrila da osobe koje svakodnevno konzumiraju sir imaju za 18 posto manji rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti, do 14 posto smanjen rizik od razvoja koronarne bolesti srca te do 10 posto manji rizik da će doživjeti moždani udar, u poređenju s osobama koje nisu konzumirale sir. Naučni tim je istaknuo da se učinak ove dijete pokazao najjačim kod učesnika koji su konzumirali oko 40 grama sira svakog dana.

Kineska studija, kao i slična opservabilna analiza objavljena prije nekoliko mjeseci, a koja je povezala sir i druge mliječne proizvode sa smanjenim rizikom od smrtnosti od svih uzroka, ima svoje manjkavosti. U oba slučaja riječ je o opservabilnim studijama, koje ne dokazuju uzročno-posljedičnu vezu između unosa sira i kardiovaskularnog zdravlja te su dodatna istraživanja nužna da bi se njihovi rezultati smatrali valjanima. Sir dotad valja jesti umjereno.

IZVORBusiness Magazine
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here