Grad Banja Luka u subotu, 13. januara organizuje prvi festival banjalučkog ćevapa.

“Ćevap fest je manifestacija posvećena promociji domaćeg, lokalnog, prepoznatljivog proizvoda i brenda” rekao je gradonačelnik Banje Luke Igor Radojičić te istakao da Banja Luka ima potencijal da s onim što je banjalučki ćevap i pričom koja se oko njega može razviti, napravi jednu manifestaciju, koja će biti tradicionalna i koja će privlačiti i domaće i strane posjetioce.

Za učešće na ovoj gastronomskoj manifestaciji za sada je prijavljenih šest roštiljnica, koje će ćevape prodavati po “popularnim” cijenama.

Gosti koji dolaze u Banju Luku, u principu, znaju za banjalučki ćevap i to je jedna od prepoznatljivih odrednica ovog grada, a kako je rekao Radojičić, željelo se od te priče napraviti i nešto više.

“Tako je paralelno s ovom manifestacijom, Grad Banja Luka pokrenuo i zaštitu geografskog porijekla, odnosno, mi ćemo biti nosioci inicijative koja ima formalni put prema institucijama u BiH koji su za to ovlašteni da se zaštiti geografsko porijeklo i naziv banjalučkog ćevapa”, naveo je Radojičić, koji je pozvao sve sugrađane i goste da u subotu posjete “Ćevap fest“.

Zvanični promoter banjalučkog ćevapa i osoba koja se nalazi na logu ove manifestacije, Nebojša Kuštrinović istakao je da je grad na Vrbasu poznat po svom “banjalučkom ćevapu“.

“Proteklih dana Banja Luka je bila puna turista, i sigurno je da su svi probali banjalučki ćevap. Slobodno možemo reći, da onaj ko nije probao banjalučki ćevap nije ni bio u našoj Banjoj Luci”, rekao je Kuštrinović.

Kazao je da banjalučki ćevap u odnosu na druge nije poseban samo po tome jer se pravi u “pločicama“, već i po lepinji, koja se priprema u specijalnim krušnim pećima, s temperaturom većom od 400 stepeni Celzijusa.

“Tijesto je mekano i prije pečenja se uvalja u mekinje i kao takav dolazi na naše trpeze. Uz to, banjalučki ćevap najukusniji je kada se jede rukama”, ispričao je ovaj banjalučki meteorolog.

IZVORfena
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here