Aerodrom Nikola Tesla Beograd

Kada se Aerodrom Nikola Tesla iznajmi francuskoj kompaniji Vinci Airports, mali dioničari na ime dividende dobit će 12,4 eura po dionici. Toliko, naime, sleduje svim građanima vlasnicima dionica Aerodroma, kada se odbije 15 posto poreza na dividende. Kada će im tačno novac “leći” na račune, još je nepoznanica, s obzirom na to da svemu treba da prethodi potpisivanje ugovora Vlade Srbije sa ovim koncesionarom.

Francuski gigant Vinci Airports nudi ukuno 501 milion eura za upravljanje srpskom vazdušnom lukom u narednih 25 godina. To, po dionici Aerodroma, iznosi 14,6 eura. S obzirom na to da državi sleduje 83,15 posto, pošto je toliki procenat dionica u vlasništvu Republike Srbije, od ukupnog iznosa u državni trezor sliće se blizu 417 miliona eura. Ostatak, odnosno 84 miliona eura ide preostalim dioničarima, među kojima ima i firmi, investicionih i penzijskih fondova, ali i građana koji su besplatno stekli dionice beogradske vazdušne luke.

“Državi i kompanijama-dioničarima beogradskog aerodroma sleduje pun iznos od 14,6 eura po svakoj dionici, dok će građani-dioničari dobiti po 15 posto manje”, objašnjavaju u brokerskim kućama, dodajući da toliko iznosi stopa poreza na dividendu i učešće u dobiti, čiji su obveznici samo fizička lica. Na račune građana tako će biti uplaćeno 12,41 eura po svakoj vrednosnoj hartiji. To je, po trenutnom zvaničnom srednjem kursu NBS, 1.474 dinara (cca. 12,41 €).

Prije sedam godina, uz radnike Aerodroma Nikola Tesla, pravo na besplatne dionice steklo je još 4,8 miliona građana. U međuvremenu je oko polovine njih prodalo svoje dionice na berzi. Prema posljednjim podacima Centralnog registra hartija od vrijednosti Republike Srbije, trenutno je tačno 3.297.810 dionica ove srpske kompanije u vlasništvu građana, što čini 9,6 posto od ukupne emisije.

Osim koncesione naknade, francuski Vinci će se, ugovorom koji bi trebalo da bude potpisan u roku od 60 dana, obavezati da investira još 732 miliona eura u domaću vazdušnu luku, a država će moći da računa i na takse od koncesije. Ukupna dobit od koncesije, kako se procjenjuje u državnom vrhu, bit će oko 1,467 milijardi eura.

Raste cijena

Dionice Aerodroma Nikola Tesla u ponedeljak su oborile rekord u trgovanju na Beogradskoj berzi. Cijena od 1.720 dinara )cca. 14,48 €) po dionici najviša je postignuta cijena na berzi otkako se, od februara 2011. godine, trguje dionicama beogradskog aerodroma.

PREKOD. I. KRASIĆ
IZVORVečernje novosti
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here