Armina Čamić, inovatorka iz Maglaja

Obveznice su bile i tema centralnog intervjua u prvom julskom broju, s tim što je ovoga puta bila riječ o državnim obveznicama za koje bi formiranjem garantnog fonda za zapadni Balkan garantirala Evropska unija, a što je ideja koju je naš sagovornik prof. dr. Fikret Čaušević elaborirao i u svojoj najnovijoj knjizi Studija o finansijskoj globalizaciji, ekonomskom rastu i (ne)jednakosti, čiji izlazak na svjetsko tržište je bio i direktan povod za ovaj razgovor. Pitali smo se da li će i kada BiH prestati biti jedina evropska zemlja bez  propisa poljoprivrede te provjerili koliko daleko je naša zemlja otišla po pitanju primjene standarda za praćenje proizvodnje, kontrolu, certificiranje i označavanje proizvoda s oznakom GMO-free. Analizirali smo obrazovni sistem u BiH i njegovu usklađenost sa potrebama tržišta rada, dok smo u nešto vedrijem dijelu novine predstavili maglajsku inovatorku Arminu Čamić, čiji je patent – građevinski materijal od papirnog otpada, na izložbi inovacija u Istanbulu nagrađen zlatnom medaljom.

Sredinom jula tragali smo za načinom jačanja ekonomske saradnje sa Italijom, koja je, nakon Njemačke, najveći vanjskotrgovinski partner BiH, ali je daleko od vrha njene liste najvećih stranih investitora, o čemu nam je u intervjuu svoje mišljenje i sugestije dao i Nicola Minasi, italijanski ambasador u našoj zemlji. Tematizirali smo i javno-privatno partnerstvo kao koncept koji se kod nas godinama zagovara, ali ne primjenjuje, islamsko bankarstvo, koje u našoj zemlji još uvijek nije ozakonjeno te analizirali postojeće porezne politike u BiH i njenim entitetima, posebno u svjetlu obaveza preuzetih Reformskom agendom.

U ljetnom trobroju, pak, koji je izašao zadnjeg julskog dana, na tas smo stavili dobre i loše strane inicijative Uprave za indirektno oporezivanje za podizanje praga za registraciju u PDV sistem sa 50.000 na 75.000 ili 100.000 KM. Sabirali smo direktne i indirektne štete nastale propuštanjem BiH da na tršćanskom samitu o zapadnom Balkanu, za razliku od svih zemalja regije, potpiše Ugovor o transportnoj zajednici jugoistočne Evrope, što je bio eliminacioni preduvjet za dobijanje ozbiljne finansijske podrške iz evropskih fondova za realizaciju velikih infrastrukturnih projekata. Sa Šemsudinom Dedićem, federalnim ministrom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, razgovarali smo o Srednjoročnoj strategiji razvoja poljoprivrednog sektora u FBiH.

IZVORBusiness Magazine
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here