Aerodrom Nikola Tesla Beograd

Beogradskim aerodromom Nikola Tesla u narednih 25 godina upravljat će francuska kompanija Vinci Airports. Oni su za najveći srpski aerodrom ponudili 501 milion eura, a obavezali su se i da će u narednom periodu u investicijska ulaganja i razvoj aerodroma uložiti dodatna 732 miliona eura. Godišnja taksa na koncesiju iznosit će 16 milion eura.

Vlada Srbije je izvanredno zasjedala 5. januara 2018. godine, a jedina tačka dnevnog reda bila je analiza zaključaka Stručnog tima za dodjelu koncesije. Poslije sjednice Vlade ponudu je razmatrao i Nadzorni odbor Aerodroma Nikola Tesla.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ocjenio je 6. januara 2018. godine, tokom obilaska radova na Narodnom muzeju, da je davanje beogradskog aerodroma u koncesiju francuskoj kompaniji veliki uspjeh za ovu zemlju.

“To znači da je Srbija napredovala u odnosu na prije pet godina. Tada smo razmišljali da damo Aerodrom u koncesiju i rekli su nam da možemo da dobijemo maksimalno 40 i 50 miliona eura za unaprijed plaćeni program na 25 godina”, naveo je Vučić i dodao da su sada dobili 1,468 milijarde eura, kolika je ukupna vrijednost koncesije.

Kako je istaknuo, iz kompanije Vinci Airports je obećano da neće biti otpuštanja radnika, a imaju ugovornu obvezu i da ne povećavaju aerodromsku taksu, odnosno da ne podižu naknadu za slijetanje i opsluživanje u naredne tri godine.

Vučić je ukazao da će Vlada Srbije dobiti 417 miliona eura prihoda za budžet, a 84 miliona eura dobijaju građani Srbije – mali dioničari.

“Tražili smo saglasnost i mišljenje i nacionalnog prijevoznika Air Serbia, koja kompanija bi po njima bila najidealnija. Stručna komisija je pregovarala sa Francuzima o mnogim stvarima, na primjer o horizontalnim pokretnim trakama”, rekao je predsjednik Srbije, navodeći pojedine segmente pregovora sa Vincijem.

Vučić je ukazao da dolazi jedna od najvažnijih i najznačajnijih kompanija, iz jedne od najsnažnijih zemalja EU, koja će osigurati da Aerodrom Nikola Tesla dostigne 15 miliona putnika. Prema njegovim riječima, već 2024. imat će 7,9 miliona putnika, a 2030. deset miliona.

Kompanija Vinci Airports upravlja sa 35 aerodroma u sedam država, na tri kontitenta – 12 u Francuskoj, deset u Portugalu, šest u Dominikanskoj republici, tri u Kambodži, dva u Japanu i po jednim u Čileu i Brazilu.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here