Međunarodna fudbalska federacija (FIFA) je nakon 122 miliona dolara gubitka iz 2015. godine, koji su nakon revizije svedeni na “samo” 52 miliona gubitka – u prošloj godini zabilježila gubitak od 369 miliona dolara. Iz FIFA su naveli da su razlozi tom trostruko povećanom gubitku loše investicije, promjena u knjigovodstvenim pravilima te “vanredni izdaci” koji se vjerovatno odnose na visoke troškove istraživanja skandala koji su ovu organizaciju skoro uništili.

“Podrazumijeva se da je trenutna stagnacija u globalnoj trgovini, u kombinaciji sa istragama prethodnih zvaničnika FIFA, utjecala na ukupan prihod”, navedeno je u finansijskom izvještaju FIFA za 2016. godinu objavljenom na 116 strana.

Da bi stvar bila još gora, nakon 2017. godini FIFA očekuje još veći gubitak, od oko 489 miliona dolara, što bi rezerve Fudbalske federacije smanjilo na 605 miliona dolara.

Pa, ipak, uprkos godišnjim minusima ne trebate strahovati za finansije ove neprofitne organizacije, jer sve ovo nije ništa čudno za “firmu” koja posluje u četverogodišnjim ciklusima. Glavni razlog za ogromne dosadašnje gubitke su sudski troškovi tokom istraga američkih i švicarskih vlasti o mitu i korupciji.

 

IZVORBusiness Magazine
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here