Muhamed Pilav, direktor kompanije MS&WOOD

Predstavnici naših kompanija za Business Magazine govorili su o, uprkos brojnim poteškoćama, ostvarenim poslovnim rezultatima u protekloj godini i otkrili nam nove planove i ideje. U kakvom su poslovnom ambijentu poslovale domaće kompanije, saznajte kroz njihove odgovore na pitanja. O radu i planovima kompanije MS&Wood, govori Muhamed Pilav, direktor.

Kako ocjenjujete poslovni ambijent u BiH tokom 2017. godine uopće?

Pilav: Poslovni ambijent u našoj zemlji je lošiji nego u prethodnim godinama. Očekujem od vlasti da implementira bolje mjere ekonomske politike, odnosno da javno ponudi bolja rješenja. Hitno su nam potrebne reforme koje bi bile usmjerene na ukupno poboljšanje poslovnog ambijenta.

S kojim izazovima u poslovanju ste se susretali u prethodnoj godini?

Pilav: Najveći izazovi s kojima smo se susretali u prethodnoj godini odnose se na odlazak mladih obrazovanih kadrova u EU. Izazov je zadržati kvalitetne, deficitarne kadrove, a efikasan način da se spriječi odlazak radnika jeste veća potpora realnom sektoru u BiH. Također, troškovi poslovanja rastu, a svjetsko tržište ne prihvata naše povećanje cijena finalnih proizvoda. Rasterećenja nije bilo, a porasli su troškovi. Rasli su nameti na plaće, cijene javnih usluga, energije, porasli su parafiskalni nameti itd.

Kakvi su planovi vaše kompanije za 2018. godinu?

Pilav: Kompanija MS&Wood planira povećati izvoz za 30 posto. Uslov je da nađemo nove radnike, s obzirom na nedostatak educiranog stručnog kadra u industriji namještaja.tehnologijama i trendovima te olakšavaju poslovanje kompanijama kroz, npr. priznavanje elektronskog pečata i potpisa.

IZVORBusiness Magazine
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here