sciencemag.org

Globalna epidemija gojaznosti ne jenjava uprkos nutricionističkim preporukama i kampanjama za podizanje svijesti. Naučni tim Univerziteta Texas A&M koji su predvodili David Threadgill i William T. Barrington, smatra da bi odgovor mogao biti u činjenici da različitim ljudima odgovara različita ishrana, zasnovana na njihovim genetskim predispozicijama. Drugim riječima, uspješnost dijete zavisi od genetike, sugerira istraživanje čiji su rezultati objavljeni u časopisu Genetics. Threadgill i njegov tim željeli su otkriti zašto je uprkos nacionalnim nutricionističkim preporukama broj Amerikanaca koji žive s metaboličkim sindromom sve veći. Autori studije smatraju da problem leži u činjenici da nutricionističke preporuke pogrešno pretpostavljaju da jedna dijeta odgovara svima.

“Savjeti o prehrani, bez obzira da li dolaze od vlade ili neke druge organizacije, zasnovani su na teoriji da postoji jedan način ishrane koji će pomoći svima. Čini se da ove preporuke nisu bile efikasne, budući da epidemija gojaznosti nije smanjena”, naveo je Threadgill, objašnjavajući polaznu tačku s koje je tim krenuo, a to je hipoteza da genetske razlike utiču na to kako tijelo reagira na određenu ishranu.

“Otkrili smo da od genetike mnogo toga zavisi i da nije svaka dijeta najbolja za svakoga, što bi značilo da bi kod ljudi precizne, personalizirane dijete davale bolje rezultate”, zaključio je Barrington.

IZVORBusiness Magazine
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here