fena

Konsultant za energetiku i klimatske promjene Nihad Harbaš rekao je da je razvoj obnovljivih izvora energije brži napredak u zemljama u kojima lokalno stanovništvo, na nivou pojedinca ili grupe, obučeni da obavljaju svoje vlastite inicijative civilnog energije.

“Lokalna zajednica na neki način ima prirodni resurs i treba da ostvari svoju korist u eksploataciji pojedinih resursa kao što su voda, sunce, vjetar, biomasa, itd .. Ove beneficije mnogi i ogledaju se u promociji lokalnog tržišta rada kroz otvaranje novih radnih mjesta (npr. za izgradnju postrojenja, za isporuku ili uslugu roba i roba, itd), poboljšanje lokalne infrastrukture, mogućnosti formalnih i neformalnih treninga, ulaganja u energetske projekte, niže cijene za energiju (električne i toplinske energije), mjere energetske efikasnosti u domaćinstvima, javna uprava, javna rasvjeta, unapređenje životne sredine (ozelenjavanje područja, parkova itd.),i uključivanje javnosti i zainteresovanim građanima da investiraju”, rekao je Harbaš dodajući da je trenutna upotreba obnovljivih izvora energije u obliku koncesionih naknada u iznosu od pet posto da ide u budžet, a ne da se vrati u kojoj su nastali.

Organizacija građana, kao što je navedeno, može biti neformalno ili formalno kroz takve energije zadruga i sličnih udruženja.

“Na takvim modelima se temelji na oko 50 posto instaliranih kapaciteta obnovljivih izvora energije za proizvodnju električne energije u Njemačkoj, što znači da je imovina građana oko 50 posto obnovljivih izvora električne energije i da se na taj način građani imaju korist, a nisu pravi jak otklon da ulažu u OIE projekti kao što je u BiH. Mnoga domaćinstva imaju solarni panel na krovu, kroz koje proizvodi koji se koriste i / ili prodaja energije”, dodao je Harbaš.

Struja iz vode, sunca, vetra i biomase, kako se dodaje, stimuliše se iz fonda ispunjenog krajnjim potrošačima, odnosno prvenstveno putem sistema naknade za obnovljive izvore energije plaćanjem računa za električnu energiju. S obzirom na to da su građani prepuni ovog fonda, Harbaš kaže da im treba i dozvoliti da povuku određena sredstva iz tog fonda.

“Svjest građana da su oni zapravo oni koji podstiču proizvodnju električne energije od OIE je na veoma niskom nivou. Informacije o povećanju naknade za električnu energiju u BiH uglavnom ostaju neprimećene, jer ne predstavljaju visoku stavku, kako za same građane, tako i za krajnje potrošače električne energije i za medije. Verovatno zato što jedan prosijek domaćinstva na mjesečnom nivou broji samo jednu KM u vidu nadoknade za OIE, a za to nema koristi u smislu mogućnosti investiranja kao fizičkog lica, proizvodnje i potrošnje energije na licu mjesta, neto mjerenja i slično. Budućnost je u takozvanoj “prosumažu” za korisnike, odnosno one koji proizvode i koriste skladištenje energije”, dodao je Harbaš.

BiH je prepoznatljiva kao zemlja sa značajnim energetskim resursima, kako konvencionalnim tako i obnovljivim. Prvo, postoje tokovi velikih rijeka, ali i manji tokovi širom BiH, kao i sunčeva i vjetrova energija pretežno u Hercegovini, kao i biomasa širom BiH.

IZVORfena
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here