Glas TK

Sindikalna organizacija Rudnika uglja Kreka u Tuzli saopćila je da, bez obzira na činjenicu da ZD Rudnici uglja Kreka izvršavaju svoje obaveze, Zavod zdravstvenog osiguranja TK ne iskazuje spremnost da u narednom periodu vrši obaveznu ovjeru zdravstvenih knjižica svim uposlenim u tom preduzeću.

“Ovim putem pozivamo sve nadležene institucije da se što prije uključe u rješavanje ovog problema. U suprotnom zaposleni u ZD Rudnici uglja Kreka u Tuzli će biti primorani obustaviti obavljanje svojih poslova koji su itekako teški, složeni i opasni po zdravlje radnika. Ovo je prilika da nadležni iskažu istinsko poštovanje prema populaciji koja izvršava jako teške i opasne zadatke”, navedeno je u saopćenju.

Podsjećaju da je jučer održan sastanak direktora ZD Rudnci uglja Kreka i direktora Zavoda zdravstvenog osiguranja TK kojem je prisustvovao i predsjednik Sindikalne organizacije Rudnici uglja Kreka u Tuzli, jer se zaposleni u Rudnicima uglja Kreka već godinama bore sa problemom ovjeravanja zdravstvenih knjižica. Razlog tome je neizmirivanje obaveza prema Zavodu zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona iz ranijeg perioda.

Međutim, ističu da Rudnici uglja Kreka u Tuzli od 1. januara 2016. pa do danas poštuju sve zakonom propisane uslove kada je u pitanju izmirenje doprinosa za zdravstevno osiguranje. Također, izvršeno je i izmirnje obaveza od 2009. koje su ZD Rudnici uglja Kreka imali prema Zavodu zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona.

IZVORfena
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here