Nelt Grupa, koja posluje na 8 tržišta na evropskom i afričkom kontinentu i zapošljava 4.000 ljudi u 13 kompanija, prepoznata je kao lider u distributivnom biznisu. Gotovo 25 godina iskustva u upravljanju tokovima robe široke potrošnje garantuje ekspertizu i besprijekornu organizaciju integrisanih logističkih usluga – od međunarodnog i domaćeg transporta i posredovanja u carinskim procesima, preko skladištenja u različitim temperaturnim uslovima u carinskim i necarinskim skladištima, raznih vrsta dodatnih usluga i aktivnosti pakovanja, ko-pakovanja i obilježavanja u višemilionskim tiražima, do dostave.

Ciljevi kompanije za 2018. godinu su standardizacija i digitalizacija procesa, proširenje kapaciteta i očuvanje kvaliteta uz postizanje još bolje efikasnosti u operacijama. Investicioni planovi koji se, u skladu sa tim sprovode, odnose se na jačanje neophodne infrastrukture – izgradnju novih skladišta u Sarajevu, nabavku vozila za potrebe međunarodnog transporta, implementiranje novih tehnologija i konstantnu edukaciju zaposlenih.

Postojeću infrastrukturu u Bosni i Hercegovini čini 2.000 m2 kancelarijskog i 7.500 m2  skladišnog prostora u ambijentalnom, hlađenom i smrznutom režimu. Investicijom od 4 miliona eura u izgradnju novog skladišta, regalno-ambijentalnog tipa,  planirano je uvećanje kapaciteta za 5.000 paletnih mjesta. Površina novog skladišta će biti 3.700 m2 sa dodatnih 1.400 m2 kancelarijskog prostora. Planirana je i ekstenzija od 700 m2 za polično skladištenje i VAS usluge koje je Nelt razvio za klijente. Riječ je o uslugama za doradu i prilagođavanje pakovanja svih asortimana roba široke potrošnje, prehrambenih, farmaceutskih proizvoda kao i tehničkih proizvoda – prepakivanje, obilježavanje, formiranje komercijalnih pakovanja, pravljenje promotivnih i akcijskih setova.

Sva postojeća tehnologija i standardi koji se primenjuju u Neltu će biti implementirani i u novom skladištu. Sofver za upravljanje procesima u skladištu i izvještavanje, (WMS) G.O.L.D. Stock kao i komisioniranje robe putem glasovnog navođenja „Pick by Voice“ sistema, omogućavaju nam efikasno upravljanje i maksimalnu iskorištenost svih skladišnih resursa, u svim temperaturnim režimima. Procesi skladištenja i distribucije su u skladu sa HACCP standardima koji su certificirani od strane certifikacijske kuće SGS.

U Bosni i Hercegovini pored Sarajeva, postoje distributivno-logistički centri u Bijeljini i Banja Luci koji, uz cross dock u Mostaru, omogućavaju da se ostvari više od 20.000 isporuka mesečno na teritoriji cijele BiH.

Efikasnost dostave omogućena je zahvaljujući primjenjenim tehnološkim sistemima. Neltova flota u BiH, koju čini više od 50 dostavnih vozila, opremljena je GPS I PDA uređajima. Ovi uređaji omogućavaju vozaču detaljan pregled svih parametara vezanih za dostavu – detalji rute, pregled otpremnica, statusi dostavnih zadataka, navigacija/e prema planu dostave itd. Organizacija, kontrola i praćenje cjelokupnih transportnih i dostavnih ruta se vrši pomoću savremenog softverskog rješenja za organizaciju i optimizaciju transporta (TMS). Rutiranje dostave za kompletnu dostavnu flotu se vrši kroz softver za dinamičko rutiranje.

Svi sistemi (ERP- SAP, TMS-Sky Track, WMS- GOLD) su međusobno povezani i zajedno daju optimalna rješenja u realizaciji logističkih zadataka koje pred Nelt stavljaju renomirani klijenti.

Integrisana logistika podrazumeva cijelu paletu usluga:  od međunarodnog transporta, usluga carinjenja i špedicije, preko skladištenja i skladišne manipulacije do dostave kupcu. Benefiti koje naši klijenti dobijaju korištenjem Neltovog sistema integrisanih logističkih usluga su smanjivanje rizika i manji troškovi, fleksibilnost reagovanja na eventualne promjene na tržištu, fokus na svoj osnovni biznis.

Neltovi logistički klijenti na tržištu BiH, danas su Bosnaplod, Lactalis, R&S, Atom, Jami, Lukas Nakic, Fratello, Bonita, JTI, Hepok, Telrad. Klijentima je omogućeno međusobno povezivanje sistema, čime se obavlja elektronska razmjena podataka, naloga, izvještavanja.

IZVORBusiness Magazine/PROMO
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here