Foto: REUTERS/Benoit Tessier

Svjetsko prvenstvo u rukometu 2017. bilo je jubilarno 25. izdanje IHF Svjetskog prvenstva, koje je od 11. do 29. januara održano u Francuskoj i svakako je obilježilo ovu godinu. Turnir je igran u ukupno osam dvorana u osam različitih gradova, dok je finalna faza igrana u Parizu. Na turniru je učestvovalo 24 momčadi, a obilježilo ga je nekoliko neočekivanih iznenađenja, među kojima je svakako bilo ispadanje Poljske još u prvom krugu. U osmini finala ispali su olimpijski prvak Danska i brončani s istih igara, Njemačka, dok je treći glavni konkurent domaćinima, Španija ispala u četvrtfinalu. Hrvatska je kao velika senzacija došla do polufinala, gdje su u trileru izgubili od Norveške.

Slovenija je osvojila bronzanu medalju, svoju prvu medalju na svjetskim prvenstvima, nakon što je protiv Hrvatske nadoknadila osam golova razlike, dok je Norvešku u finalu savladala Francuska, koja je tako šesti put postala svjetski prvak. Najbolji strijelac turnira je, drugi put u svojoj karijeri, postao makedonski reprezentativac Kiril Lazarov, koji je postigao 50 golova.

Turnir je ušao u historiju i zbog činjenice da je na utakmicama osmine i četvrtfinala oboren svjetski rekord broja gledatelja na jednoj rukometnoj utakmici. Utakmice je gledalo 28.010 ljudi.

IZVORBusiness Magazine
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here