narod.ba

Beograd je u proteklih 25 godina izgubio 70.154 stanovnika, naselje veličine Obrenovca. Uprkos prepunim vrtićima i stalnom potrebom za više prostora za djecu, tabela Sekreterijata za upravu-Sektor statistika pokazuje da je sve veći broj žitelja glavnog grada Srbije prije rezultat migracija stanovništva iz drugih mjesta u Beograd, nego bejbi buma.

Pozitivan prirodni priraštaj Beograd je poslednji put bilježio 1991. godine, tada je rođeno čak 2.118 beba više nego što je umrlo Beograđana. Od početka ratova, sankcija, odlazaka u inostranstvo, ta brojka je u padu, a u jednom trenu razlika rođeni-umrli iznosila je 5.434 života.

Od 1991. do 2016. godine Beograd je samo u toj razlici ostao uskraćen za 70.154 stanovnika. To znači da je nestalo jedno cijelo naselje veličine Obrenovca.

Za sve ovo vrijeme više se rađalo dječaka nego djevojčica, ali je sa druge strane i umiralo više muškaraca nego žena. Ta se statistika promijenila samo u prethodne tri godine, kada je više Beograđanki napustilo ovaj svijet.

IZVORseebiz
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here