Porezna uprava Federacije Bosne i Hercegovine, pred nastupajuće novogodišnje praznike će pojačati kontrolu ugostiteljskih objekata na području FBiH radi provjere da li vlasnici organiziraju zakonito muziku uživo u njihovim objektima. Uprava poziva na uredno izvršavanje ovih i drugih poreznih obaveza, u skladu sa poreznim i drugim propisima, jer, kako je navedeno u saopćenju, cilj Porezne uprave FBiH nije kažnjavanje poreznih obveznika.

U vezi sa organiziranjem estradnog programa, porezni obveznici su pozvani da blagovremeno izvrše zakonske obaveze, odnosno da tri dana prije početka organiziranja žive muzike u ugostiteljskom objektu, prijave dan početka i dan završetka organiziranja žive muzike.

Također su obavezni podnijeti prijavu o plaćenoj komunalnoj taksi za izvođenje muzike uživo nadležnoj poreznoj upravi, u propisanom roku, odnosno u skladu sa kantonalnim zakonima, kao i da sa izvođačem žive muzike zaključe ugovor o autorskom djelu, odnosno obračunaju, obustave i prijave poreza na dohodak, doprinos za PIO/MIO i doprinos za zdravstveno osiguranje, i to prilikom svake isplate autorskog honorara izvođaču.

Izvršavanjem navedenih obaveza, porezni obveznici će biti pošteđeni sankcija i mjera kao što su novčane kazne od 500 KM do 10.000 KM za pravna lica, te za odgovorno lice u pravnom licu od 200 KM do 2.000 KM, kao i novčane kazne za fizičko lice, koje mogu iznositi od 200 KM do 3.000 KM.

IZVORfena
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here